mei 23, 2024

Hoe om te gaan met een 404-melding: wat het is en wat je eraan kunt doen

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je surft naar een website en in plaats van de pagina die je wilt zien, verschijnt er een foutmelding met de tekst “404 – Pagina niet gevonden”. Dit kan frustrerend zijn voor de gebruiker, maar het kan ook schadelijk zijn voor de website-eigenaar als het vaak voorkomt. In dit artikel leggen we uit wat een 404-melding is en hoe je het kunt oplossen en voorkomen.

Wat is een 404-melding?

Een 404-melding is een foutmelding die verschijnt wanneer de server van een website geen pagina kan vinden die de gebruiker heeft opgevraagd. Het kan voorkomen als een pagina is verwijderd, verplaatst of niet correct is gelinkt. In plaats van de gewenste pagina, krijgt de gebruiker de 404-melding te zien met de tekst “Pagina niet gevonden” of iets vergelijkbaars.

Waarom is een 404-melding slecht voor je website?

Het kan voor zowel de gebruiker als de website-eigenaar frustrerend zijn als er een 404-melding wordt weergegeven. Als gebruikers herhaaldelijk 404-meldingen tegenkomen tijdens het browsen van een website, kan dit leiden tot een slechte gebruikerservaring en kan het gebruikers ontmoedigen om de website in de toekomst te bezoeken. Dit kan resulteren in een hogere bounce rate en een lagere positie in de zoekresultaten van zoekmachines.

Voor website-eigenaren is het ook belangrijk om 404-fouten te vermijden omdat het kan resulteren in slechtere SEO. Als zoekmachines crawlen en indexeren ze websites, worden ze geconfronteerd met 404-fouten en kan dit leiden tot lagere rankings in zoekresultaten.

Hoe kan je een 404-melding oplossen?

Als je een 404-melding tegenkomt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het probleem op te lossen:

  1. Controleer de URL

De meest voor de hand liggende oplossing voor een 404-foutmelding is om de URL opnieuw te controleren. Het kan zijn dat er een typefout is gemaakt of dat de URL is gewijzigd. Controleer of de URL correct is gespeld en of er geen extra tekens of spaties zijn toegevoegd.

  1. Gebruik de zoekfunctie

Als de URL correct is, gebruik dan de zoekfunctie van de website om de pagina te vinden die je zoekt. Als de zoekfunctie goed werkt, zou je de pagina moeten kunnen vinden door een paar trefwoorden in te voeren.

  1. Ga terug naar de startpagina

Als je nog steeds de pagina niet kunt vinden, ga dan terug naar de startpagina van de website. Vanaf daar kan je mogelijk navigeren naar de pagina die je zoekt. Het is mogelijk dat de pagina waar je naar op zoek bent niet meer bestaat of dat deze is verplaatst.

  1. Neem contact op met de website-eigenaar

Als je denkt dat de pagina nog steeds bestaat en je kunt deze niet vinden op de website, neem dan contact op met de website-eigenaar om te vragen of er iets mis is met de pagina. Zij kunnen mogelijk de fout opsporen en oplossen.

Hoe kan je voorkomen dat 404-foutmeldingen optreden?

Hoewel het oplossen van 404-foutmeldingen belangrijk is, is het nog beter om ze te voorkomen. Hier zijn enkele manieren om 404-foutmeldingen te voorkomen:

  • Houd de website up-to-date Houd de website up-to-date en verwijder of verplaats verouderde pagina’s. Als je een pagina verwijdert, zorg er dan voor dat je een redirect instelt naar een nieuwe pagina of naar de startpagina van de website.
  • Gebruik consistente URL-structuren Zorg ervoor dat alle URL’s op de website consistent zijn. Dit betekent dat elke pagina een unieke en beschrijvende URL moet hebben die overeenkomt met de inhoud van de pagina. Vermijd het gebruik van onnodige tekens en spaties in de URL.
  • Controleer regelmatig op gebroken links Gebruik een tool zoals Google Search Console om gebroken links op de website te detecteren en te repareren. Dit kan helpen om 404-foutmeldingen te voorkomen.

Conclusie

Het is belangrijk om 404-foutmeldingen serieus te nemen en ze op te lossen. Ze kunnen zowel schadelijk zijn voor de gebruikerservaring als voor de SEO van de website. Door de URL te controleren, de zoekfunctie te gebruiken, terug te gaan naar de startpagina of contact op te nemen met de website-eigenaar, kan je het probleem oplossen als er een 404-foutmelding optreedt. Het is nog beter om 404-foutmeldingen te voorkomen door de website up-to-date te houden, consistente URL-structuren te gebruiken en regelmatig te controleren op gebroken links. Door deze stappen te volgen, kan je een betere gebruikerservaring bieden en de SEO van de website verbeteren.