juli 19, 2024
SEO

Ahrefs: De alles-in-één SEO-toolkit

In de wereld van SEO is het van cruciaal belang om inzicht te hebben in de prestaties van je website en die van je concurrenten. Daarom zijn er verschillende SEO-tools beschikbaar om je hierbij te helpen. Een van de meest populaire SEO-tools is Ahrefs. In dit artikel gaan we dieper in op Ahrefs en wat het kan doen voor jouw website.

Wat is Ahrefs?

Ahrefs is een alles-in-één SEO-toolkit die je kunt gebruiken om inzicht te krijgen in de prestaties van je website en die van je concurrenten. Met Ahrefs kun je verschillende aspecten van je website analyseren, zoals backlinks, organisch verkeer, zoekwoorden, content en meer. Hierdoor kun je de zwakke punten van je website ontdekken en deze verbeteren om beter te scoren in zoekmachines.

Functies van Ahrefs

Ahrefs biedt verschillende functies om je te helpen bij je SEO-strategie. Hieronder bespreken we de belangrijkste functies:

Site Explorer

Site Explorer is de belangrijkste functie van Ahrefs. Hiermee kun je een diepgaande analyse uitvoeren van de prestaties van een specifieke website. Met Site Explorer kun je onder andere de volgende aspecten van een website analyseren:

 • Backlinks: Ahrefs biedt een van de meest uitgebreide backlink-databases op de markt. Met Site Explorer kun je inzicht krijgen in de backlinks van je website en die van je concurrenten, inclusief de domein- en pagina-autoriteit van de backlinks en de ankertekst die wordt gebruikt.
 • Organisch verkeer: Je kunt ook inzicht krijgen in het organische verkeer van een website, inclusief het aantal organische zoekopdrachten, de organische positie van de zoekwoorden en het geschatte organische verkeer.
 • Zoekwoorden: Met Site Explorer kun je ook de zoekwoorden van een website analyseren, inclusief de positie van de zoekwoorden, het zoekvolume en de concurrentie.

Keyword Explorer

Keyword Explorer is een tool die je kunt gebruiken om zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor je website en je doelgroep. Met Keyword Explorer kun je zoekwoorden vinden op basis van verschillende criteria, zoals zoekvolume, concurrentie en clickstreamgegevens.

Content Explorer

Content Explorer is een tool die je kunt gebruiken om populaire content te vinden die relevant is voor je doelgroep. Met Content Explorer kun je populaire content vinden op basis van verschillende criteria, zoals sociale aandelen, backlinks en organisch verkeer. Hierdoor kun je inzicht krijgen in de soorten content die populair zijn in je branche en kun je je eigen contentstrategie verbeteren.

Rank Tracker

Rank Tracker is een tool die je kunt gebruiken om de posities van je zoekwoorden bij te houden in zoekmachines. Hierdoor kun je de prestaties van je zoekwoorden volgen en deze verbeteren om beter te scoren in zoekmachines.

Site Audit

Site Audit is een tool die je kunt gebruiken om de technische aspecten van je website te analyseren en te verbeteren. Met Site Audit kun je onder andere problemen op je website ontdekken die van invloed kunnen zijn op je SEO-prestaties, zoals gebroken links, dubbele content, ontbrekende meta-tags en meer. Door deze problemen op te lossen, kun je ervoor zorgen dat je website beter presteert in zoekmachines en een betere gebruikerservaring biedt aan je bezoekers.

Content Audit

Content Audit is een tool die je kunt gebruiken om de prestaties van je content te analyseren. Met Content Audit kun je onder andere inzicht krijgen in de meest populaire pagina’s op je website, de meest populaire zoekwoorden die worden gebruikt om je website te vinden, en welke pagina’s de meeste backlinks hebben. Door deze informatie te gebruiken, kun je je contentstrategie verbeteren en je website optimaliseren voor zoekmachines.

Ahrefs Academy

Ahrefs biedt ook een online leerplatform genaamd Ahrefs Academy. Hier kun je gratis SEO-cursussen volgen om je kennis van SEO te verbeteren en je vaardigheden te ontwikkelen. De cursussen zijn geschikt voor beginners en gevorderden en behandelen onderwerpen zoals keyword research, link building, technische SEO en meer.

Prijzen van Ahrefs

Ahrefs biedt verschillende abonnementen voor gebruikers, afhankelijk van hun behoeften en budget. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende abonnementen en hun functies:

Lite: $99 per maand Met het Lite-abonnement kun je de volgende functies gebruiken:

 • Site Explorer
 • Keyword Explorer
 • Content Explorer
 • Rank Tracker (500 zoekwoorden)
 • 5 projecten

Standard: $179 per maand Met het Standard-abonnement kun je alle functies van het Lite-abonnement gebruiken, plus:

 • Site Audit
 • Rank Tracker (1500 zoekwoorden)
 • 10 projecten

Advanced: $399 per maand Met het Advanced-abonnement kun je alle functies van het Standard-abonnement gebruiken, plus:

 • Site Explorer (meer rapportagegegevens)
 • Rank Tracker (5000 zoekwoorden)
 • 25 projecten

Agency: $999 per maand Met het Agency-abonnement kun je alle functies van het Advanced-abonnement gebruiken, plus:

 • Toegang voor 5 gebruikers
 • White-label rapportage
 • API-toegang

Conclusie

Ahrefs is een uitgebreide SEO-toolkit die je kunt gebruiken om inzicht te krijgen in de prestaties van je website en die van je concurrenten. Met de verschillende functies van Ahrefs kun je onder andere backlinks, organisch verkeer, zoekwoorden, content en meer analyseren. Hierdoor kun je de zwakke punten van je website ontdekken en deze verbeteren om beter te scoren in zoekmachines. De verschillende abonnementen van Ahrefs bieden gebruikers de flexibiliteit om de functies te kiezen die het beste passen bij hun behoeften en budget. Als je serieus bent over SEO, dan is Ahrefs zeker de moeite waard om te overwegen.