juli 19, 2024

Wat zijn alt tags voor afbeeldingen en waarom zijn ze belangrijk?

Alt tags, ook wel alternatieve tags genoemd, zijn korte beschrijvingen die aan afbeeldingen worden toegevoegd om zoekmachines en gebruikers te vertellen wat de afbeelding voorstelt. Deze tags zijn belangrijk voor SEO omdat zoekmachines deze informatie gebruiken om de relevantie van een pagina te bepalen en deze in zoekresultaten weer te geven. Alt tags helpen ook bij de toegankelijkheid van websites, omdat ze gebruikt worden door screenreaders om visuele inhoud voor te lezen aan gebruikers met visuele beperkingen.

Wat is het nut van een alt tag?

Als een afbeelding geen alt tag heeft, kan deze door zoekmachines niet worden geïndexeerd of kunnen zoekmachines niet bepalen waar de afbeelding over gaat, wat de SEO-prestaties van de pagina kan beïnvloeden. Het is dus belangrijk om alt tags toe te voegen aan alle afbeeldingen op je website om ervoor te zorgen dat zoekmachines en gebruikers de inhoud van je pagina begrijpen.

Hoe maak je effectieve alt tags voor afbeeldingen?

Het maken van effectieve alt tags voor afbeeldingen vereist enige kennis van SEO en de inhoud van je pagina. Hier zijn enkele tips om effectieve alt tags te maken:

 1. Beschrijf de inhoud van de afbeelding zo nauwkeurig mogelijk: Een goede alt tag moet een nauwkeurige beschrijving geven van de inhoud van de afbeelding. Gebruik dus duidelijke en specifieke beschrijvingen, zodat zoekmachines en gebruikers de inhoud van de afbeelding kunnen begrijpen. Vermijd algemene beschrijvingen zoals ‘afbeelding’ of ‘foto’.
 2. Gebruik trefwoorden: Hoewel het belangrijk is om een nauwkeurige beschrijving van de afbeelding te geven, kun je ook trefwoorden opnemen in de alt tag die relevant zijn voor de inhoud van de pagina. Dit kan helpen om de relevantie van de pagina te verhogen en zoekmachines te helpen begrijpen waar de pagina over gaat.
 3. Houd het kort: Alt tags moeten kort en bondig zijn, meestal niet langer dan 125 tekens. Dit is omdat sommige zoekmachines de alt tagtekst inkorten in zoekresultaten, dus het is belangrijk om alleen de meest relevante informatie op te nemen.
 4. Vermijd overdrijving: Hoewel het belangrijk is om de inhoud van de afbeelding nauwkeurig te beschrijven, is het niet nodig om overdrijven in de alt tag op te nemen. Vermijd bijvoorbeeld het gebruik van overdreven marketingtaal of het opnemen van trefwoorden die niet relevant zijn voor de inhoud van de pagina.

Wanneer moet je alt tags gebruiken?

Alt tags moeten worden gebruikt voor alle afbeeldingen op je website, inclusief afbeeldingen die worden gebruikt als decoratie of voor het ontwerp van de pagina. Hier zijn enkele voorbeelden van wanneer alt tags moeten worden gebruikt:

 1. Afbeeldingen met informatie: Afbeeldingen die informatie bevatten, zoals grafieken, diagrammen of infographics, moeten een alt tag hebben die de informatie in de afbeelding beschrijft. Dit helpt zoekmachines en gebruikers om de inhoud van de afbeelding te begrijpen en kan bijdragen aan de relevantie van de pagina.
 2. Afbeeldingen van producten: Als je een webshop hebt, is het belangrijk om alt tags toe te voegen aan de afbeeldingen van je producten. Dit helpt zoekmachines en gebruikers om te begrijpen wat het product is en kan helpen om de productpagina hoger in de zoekresultaten te laten verschijnen.
 3. Decoratieve afbeeldingen: Afbeeldingen die puur voor decoratieve doeleinden worden gebruikt, moeten ook alt tags hebben. Deze tags kunnen worden gebruikt om de stijl en het ontwerp van de pagina te beschrijven en om te helpen bij de toegankelijkheid van de website.
 4. Afbeeldingen met tekst: Als een afbeelding tekst bevat, zoals een afbeelding met een citaat of een afbeelding van een menu, moet deze tekst worden opgenomen in de alt tag. Dit helpt zoekmachines en gebruikers om de inhoud van de afbeelding te begrijpen en kan bijdragen aan de relevantie van de pagina.

Wat zijn enkele veelvoorkomende fouten bij het gebruik van alt tags?

Hoewel alt tags belangrijk zijn voor SEO en toegankelijkheid, zijn er enkele veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het gebruik van alt tags. Hier zijn enkele van deze fouten:

 • Geen alt tags toevoegen: Een van de grootste fouten is om helemaal geen alt tags toe te voegen aan afbeeldingen. Dit kan ervoor zorgen dat zoekmachines de inhoud van de afbeelding niet begrijpen en kan bijdragen aan een lagere ranking in zoekresultaten.
 • Het gebruik van irrelevante of spammy trefwoorden: Het toevoegen van irrelevante trefwoorden of spammy trefwoorden in alt tags kan schadelijk zijn voor de SEO van je pagina. Dit kan worden beschouwd als een vorm van ‘keyword stuffing’, wat kan leiden tot een lagere ranking in zoekresultaten.
 • Te lange alt tags gebruiken: Hoewel het belangrijk is om een nauwkeurige beschrijving van de afbeelding op te nemen, moeten alt tags kort en bondig zijn. Het gebruik van te lange alt tags kan ervoor zorgen dat zoekmachines deze inkorten in zoekresultaten, waardoor de relevantie van de pagina wordt verminderd.
 • Het gebruik van dezelfde alt tags voor alle afbeeldingen: Het gebruik van dezelfde alt tag voor alle afbeeldingen op een pagina kan de SEO-prestaties van de pagina verminderen. Het is belangrijk om unieke alt tags voor elke afbeelding te gebruiken, zodat zoekmachines de inhoud van de pagina beter kunnen begrijpen.

Conclusie

Het toevoegen van alt tags aan afbeeldingen is belangrijk voor SEO en toegankelijkheid. Alt tags helpen zoekmachines en gebruikers om de inhoud van de afbeelding te begrijpen en kunnen bijdragen aan de relevantie van de pagina. Door effectieve alt tags te maken die een nauwkeurige beschrijving van de afbeelding geven en relevante trefwoorden bevatten, kun je de SEO-prestaties van je pagina verbeteren. Het vermijden van veelvoorkomende fouten, zoals het niet toevoegen van alt tags, het gebruik van irrelevante trefwoorden, het gebruik van te lange alt tags en het gebruik van dezelfde alt tags voor alle afbeeldingen, kan ook bijdragen aan een betere SEO-prestatie. Zorg er daarom voor dat je bij het toevoegen van afbeeldingen aan je website altijd aandacht besteedt aan de alt tags, zodat je website beter vindbaar en toegankelijker wordt.