april 19, 2024

Hoe je de juiste anchor bepaalt voor een betere SEO

Als je bezig bent met zoekmachineoptimalisatie (SEO) voor je website, heb je vast wel eens gehoord van het belang van anchor teksten. Maar wat zijn anchor teksten eigenlijk en hoe bepaal je de juiste anchor tekst voor je link? In dit artikel bespreken we de verschillende soorten anchor teksten en geven we tips voor het bepalen van de beste anchor tekst voor je link.

Wat zijn anchor teksten?

Een anchor tekst is de zichtbare, aanklikbare tekst die wordt gebruikt voor een hyperlink op een webpagina. Het is de tekst die je ziet als je over een link hovert. De anchor tekst is belangrijk voor SEO omdat het zoekmachines helpt te begrijpen waar de gelinkte pagina over gaat.

Er zijn verschillende soorten anchor teksten:

  • Exacte match: Dit is een anchor tekst waarin de exacte zoekterm wordt gebruikt waarop je wilt ranken in de zoekresultaten. Bijvoorbeeld: “blauwe schoenen kopen”.
  • Partiële match: Dit is een anchor tekst waarin een deel van de zoekterm wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: “blauwe schoenen”.
  • Merknaam: Dit is een anchor tekst waarin de merknaam van de gelinkte pagina wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: “Adidas schoenen”.
  • Natuurlijk: Dit is een anchor tekst die natuurlijk aanvoelt en niet speciaal is gemaakt voor SEO. Bijvoorbeeld: “Klik hier voor meer informatie”.
  • Lege anchor tekst: Dit is een anchor tekst waarbij er geen tekst wordt gebruikt, maar alleen een afbeelding of een icoon.

Hoe bepaal je de juiste anchor tekst?

Het bepalen van de juiste anchor tekst voor je link is belangrijk voor SEO. Hier zijn enkele tips om de beste anchor tekst te bepalen:

Gebruik relevante zoektermen

Als je wilt ranken in de zoekresultaten voor een bepaalde zoekterm, is het verstandig om die zoekterm op te nemen in de anchor tekst. Maar pas op dat je niet overdrijft en alleen exacte match anchor teksten gebruikt, dit kan namelijk als spam worden beschouwd door zoekmachines.

Gebruik variatie

Het is belangrijk om variatie te hebben in je anchor teksten. Gebruik niet alleen exacte match anchor teksten, maar gebruik ook partiële match, merknaam en natuurlijke anchor teksten. Dit zorgt voor een natuurlijk linkprofiel en voorkomt dat zoekmachines denken dat je probeert te spammen.

Maak het relevant

Zorg ervoor dat de anchor tekst relevant is voor de pagina waarnaar wordt gelinkt. Dit helpt zoekmachines te begrijpen waar de gelinkte pagina over gaat en kan helpen bij het verbeteren van de ranking van die pagina.

Vermijd over-optimalisatie

Over-optimalisatie kan leiden tot een penalty van zoekmachines. Dit gebeurt wanneer zoekmachines denken dat je probeert te spammen met te veel exacte match anchor teksten. Zorg ervoor dat je een natuurlijk linkprofiel hebt met verschillende soorten anchor teksten.

Zorg ervoor dat de anchor tekst leesbaar is en een logische zin vormt. Een goede anchor tekst moet niet alleen relevant zijn voor de gelinkte pagina, maar ook begrijpelijk zijn voor de gebruiker. Vermijd daarom lange, onduidelijke zinnen of afkortingen die moeilijk te begrijpen zijn. Zorg ervoor dat de anchor tekst past bij de context van de pagina waarop het wordt geplaatst, en dat het de gebruiker duidelijk maakt waar de link naartoe leidt.

Denk aan de gebruiker, niet alleen aan SEO. Hoewel het belangrijk is om anchor teksten te optimaliseren voor SEO, is het ook belangrijk om te denken aan de gebruiker. Zorg ervoor dat de anchor tekst nuttig is voor de gebruiker en dat het hen helpt om de informatie te vinden waarnaar ze op zoek zijn. Door een goede gebruikerservaring te bieden, zal je website niet alleen beter ranken in de zoekresultaten, maar ook meer bezoekers aantrekken en hun betrokkenheid bij je website vergroten.

Analyseer je concurrentie. Om de juiste anchor teksten te bepalen, kan het nuttig zijn om te kijken naar de anchor teksten die je concurrenten gebruiken. Analyseer de anchor teksten op de pagina’s van je concurrenten en probeer te begrijpen waarom ze voor bepaalde anchor teksten hebben gekozen. Dit kan je helpen om te bepalen welke anchor teksten relevant zijn voor jouw website en welke teksten je moet vermijden.

Test je anchor teksten. Net als bij andere aspecten van SEO is het belangrijk om je anchor teksten te testen en te analyseren om te zien welke het beste werken voor jouw website. Gebruik bijvoorbeeld A/B-testen om verschillende anchor teksten te testen en te zien welke de beste resultaten opleveren in termen van klikfrequentie en conversieratio.

Conclusie

Het bepalen van de juiste anchor tekst is een belangrijk onderdeel van SEO en kan een grote impact hebben op de ranking van je website in zoekmachines. Door relevante zoektermen te gebruiken, variatie aan te brengen, het relevant te maken voor de gelinkte pagina, over-optimalisatie te vermijden, het leesbaar te maken en te denken aan de gebruiker in plaats van alleen aan SEO, kun je de beste anchor tekst bepalen voor je link. Door te analyseren en te testen, kun je je anchor teksten verder optimaliseren en je website nog beter laten ranken in de zoekresultaten.