mei 23, 2024

Breadcrumbs op je blog

Wanneer het gaat om webdesign en ontwikkeling, zijn breadcrumbs een navigatie-element dat de gebruikerservaring aanzienlijk kan verbeteren. Breadcrumbs zijn een set links die de gebruiker laten zien waar ze zich bevinden op een website en hoe ze daar zijn gekomen.

Ze stellen gebruikers in staat om snel en gemakkelijk terug te navigeren naar pagina’s op hoger niveau zonder te hoeven vertrouwen op de terugknop van de browser. In dit artikel zullen we de voordelen van breadcrumbs bespreken, hoe je ze op je website kunt implementeren, en enkele best practices voor het gebruik van breadcrumbs.

Wat zijn Breadcrumbs?

Breadcrumbs zijn een reeks links die de gebruiker tonen waar ze zich bevinden op een website en hoe ze daar zijn gekomen. Breadcrumbs bieden een hiërarchische structuur van de website en stellen gebruikers in staat om snel en gemakkelijk terug te navigeren naar pagina’s op hoger niveau. De term ‘breadcrumbs’ komt van het sprookje Hans en Grietje, waar de broodkruimels die Hans strooide om de weg terug te vinden, zijn broodnodige navigatiehulpmiddelen werden.

Breadcrumbs worden meestal bovenaan de pagina weergegeven en bestaan ​​uit een reeks links die de gebruiker kunnen terugleiden naar de startpagina van de website, de categorie van de huidige pagina, en/of de subcategorie van de huidige pagina. Bijvoorbeeld, op een e-commerce website kan een breadcrumb er als volgt uitzien: Home > Dameskleding > Jurken > Avondjurken. Dit geeft de gebruiker een duidelijk beeld van waar ze zich bevinden op de website en hoe ze daar zijn gekomen.

Waarom zijn Breadcrumbs belangrijk?

Breadcrumbs zijn belangrijk omdat ze de gebruiker helpen bij het navigeren op de website. Door de hiërarchische structuur van de website te tonen, kunnen gebruikers snel en gemakkelijk terugnavigeren naar pagina’s op hoger niveau. Dit is vooral handig voor websites met veel pagina’s en subpagina’s, zoals e-commerce websites en nieuwssites.

Breadcrumbs zijn ook belangrijk voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Door een duidelijke hiërarchische structuur te tonen, kunnen zoekmachines beter begrijpen hoe de website is gestructureerd en kunnen ze de pagina’s beter indexeren. Dit kan resulteren in hogere rangschikkingen in zoekresultaten en meer verkeer naar de website.

Hoe implementeer je Breadcrumbs op je website?

Het implementeren van breadcrumbs op je website is relatief eenvoudig. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

Stap 1: Bepaal de hiërarchische structuur van je website

Voordat je breadcrumbs kunt implementeren, moet je de hiërarchische structuur van je website bepalen. Dit omvat het identificeren van de hoofdcategorieën van je website en de subcategorieën binnen die hoofdcategorieën. Bijvoorbeeld, op een e-commerce website kunnen de hoofdcategorieën zijn: Dames, Heren, Kinderen en Huis & Tuin. De subcategorieën binnen de categorie Dames kunnen zijn: Jurken, Tops, Broeken, enzovoort.

Stap 2: Kies het juiste type breadcrumb voor je website

Er zijn drie soorten breadcrumbs die je kunt gebruiken: locatie-breadcrumbs, pad-breadcrumbs en attribuut-breadcrumbs. Locatie-breadcrumbs tonen de locatie van de huidige pagina in de hiërarchie van de website. Path-breadcrumbs tonen het pad dat de gebruiker heeft gevolgd om op de huidige pagina te komen. Attribuut-breadcrumbs tonen de kenmerken of attributen van de huidige pagina, zoals prijs, kleur, grootte, enzovoort.

Welk type breadcrumb je kiest, hangt af van het type website dat je hebt. E-commerce websites gebruiken vaak locatie-breadcrumbs, terwijl nieuwswebsites pad-breadcrumbs gebruiken om te laten zien hoe de gebruiker naar een specifiek artikel is gekomen.

Stap 3: Voeg de breadcrumbs toe aan je website

Zodra je hebt bepaald welk type breadcrumb je wilt gebruiken, is het tijd om ze toe te voegen aan je website. Dit kan handmatig gebeuren of met behulp van een plug-in of module, afhankelijk van het CMS (Content Management System) dat je gebruikt.

Als je handmatig breadcrumbs wilt toevoegen, moet je HTML en CSS kennen. De HTML-code moet de links bevatten die de gebruiker terugvoeren naar hogere niveaus en de CSS-code moet de stijl en opmaak van de breadcrumbs bepalen.

Als je een CMS gebruikt zoals WordPress, Joomla of Drupal, zijn er verschillende plug-ins of modules beschikbaar die het gemakkelijk maken om breadcrumbs toe te voegen aan je website. Deze plug-ins of modules maken het mogelijk om de breadcrumbs automatisch te genereren op basis van de hiërarchische structuur van je website.

Best Practices voor het gebruik van Breadcrumbs

Hier zijn enkele best practices voor het gebruik van breadcrumbs op je website:

  1. Gebruik breadcrumbs op alle pagina’s van je website Zorg ervoor dat je breadcrumbs op alle pagina’s van je website gebruikt, inclusief de startpagina. Dit zorgt ervoor dat gebruikers te allen tijde kunnen zien waar ze zich bevinden en hoe ze daar zijn gekomen.
  2. Maak de breadcrumbs duidelijk en gemakkelijk te gebruiken Zorg ervoor dat de breadcrumbs duidelijk en gemakkelijk te gebruiken zijn. Maak de links duidelijk zichtbaar en klikbaar en zorg ervoor dat de breadcrumbs consistent worden weergegeven op alle pagina’s.
  3. Bied alternatieve navigatie-opties aan Breadcrumbs zijn een aanvulling op de bestaande navigatie-opties op je website. Bied daarom ook alternatieve navigatie-opties aan, zoals een menu of een zoekfunctie.
  4. Gebruik de juiste volgorde Zorg ervoor dat de volgorde van de breadcrumbs logisch is en de hiërarchie van je website weerspiegelt. Begin met de startpagina van je website en eindig met de huidige pagina.
  5. Maak de breadcrumbs niet te lang Houd de breadcrumbs kort en bondig. Gebruik geen lange zinnen en beperk het aantal links tot maximaal vijf.

Conclusie

Breadcrumbs zijn een nuttig navigatie-element dat de gebruikerservaring van je website kan verbeteren. Ze laten gebruikers zien waar ze zich bevinden op de website en hoe ze daar zijn gekomen.