juli 19, 2024

Child Theme: Wat is het en waarom heb je het nodig?

Als je een WordPress website hebt, dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van een child theme. Maar wat is een child theme precies en waarom zou je er gebruik van maken? In dit artikel zullen we de voordelen van een child theme bespreken en laten zien hoe je er een kunt maken.

Wat is een child theme?

Een child theme is een subthema dat je kunt gebruiken om het uiterlijk van je WordPress website aan te passen, zonder dat je wijzigingen aanbrengt in het originele thema. Het is gebaseerd op een bestaand thema, ook wel bekend als het ouder- of hoofdthema, maar je kunt er wel wijzigingen in aanbrengen. Een child theme is als het ware een extra laag bovenop het hoofdthema.

Waarom heb je een child theme nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom je een child theme zou moeten gebruiken. Hieronder vind je enkele belangrijke voordelen van het gebruik van een child theme:

  1. Bewaar wijzigingen na een update van het hoofdthema

Als je wijzigingen aanbrengt in het hoofdthema, dan gaan deze verloren als je een update uitvoert. Door gebruik te maken van een child theme, blijven de wijzigingen bewaard na een update van het hoofdthema. Zo voorkom je dat je opnieuw moet beginnen met het aanpassen van het thema na een update.

  1. Voorkom conflicten tussen thema’s

Soms kan het voorkomen dat je twee thema’s op je website wilt gebruiken die conflicteren met elkaar. Door gebruik te maken van een child theme, kun je deze conflicten voorkomen. Je kunt dan namelijk het ene thema als hoofdthema gebruiken en het andere thema als subthema.

  1. Maak gebruik van aangepaste code

Als je aangepaste code wilt toevoegen aan je WordPress website, dan kun je dit het beste doen via een child theme. Op deze manier blijft de code bewaard na een update van het hoofdthema en voorkom je dat je aanpassingen verliest.

Hoe maak je een child theme?

Nu je weet wat een child theme is en waarom je er gebruik van zou moeten maken, laten we zien hoe je er een kunt maken. Hieronder vind je een stappenplan om een child theme te maken:

Stap 1: Maak een map voor je child theme

De eerste stap is om een map te maken voor je child theme. Deze map moet je aanmaken in de map ‘wp-content/themes/’. Geef de map een duidelijke naam, bijvoorbeeld ‘mijnchildtheme’.

Stap 2: Maak een styles.css bestand

Maak in de map van je child theme een nieuw bestand aan genaamd ‘styles.css’. Voeg vervolgens de volgende code toe aan het bestand:

/* Theme Name: Mijn Child Theme Template: naamhoofdthema */

Vervang ‘Mijn Child Theme’ door de naam van jouw child theme en ‘naamhoofdthema’ door de naam van het hoofdthema.

Stap 3: Maak een functions.php bestand

Maak in dezelfde map als het styles.css bestand een nieuw bestand aan genaamd ‘functions.php’. Voeg vervolgens

de volgende code toe:

<?php add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'enqueue_parent_styles' ); function enqueue_parent_styles() { wp_enqueue_style( 'parent-style', get_template_directory_uri().'/style.css' ); } ?>

Dit zorgt ervoor dat de stijlen van het hoofdthema worden geërfd door het child theme.

Stap 4: Maak eventueel extra bestanden

Als je wijzigingen wilt aanbrengen in de header, footer, sidebar of andere delen van je website, dan kun je extra bestanden aanmaken in de map van je child theme. Bijvoorbeeld: header.php, footer.php, sidebar.php, etc. Je kunt deze bestanden kopiëren van het hoofdthema en aanpassen naar jouw wensen.

Stap 5: Activeer je child theme

Ga naar het WordPress dashboard en ga naar ‘Weergave’ -> ‘Thema’s’. Hier zou je jouw nieuwe child theme moeten zien. Klik op ‘Activeren’ om het te gebruiken op je website.

Conclusie

Een child theme kan erg handig zijn als je wijzigingen wilt aanbrengen in het uiterlijk of de functionaliteit van je WordPress website. Het zorgt ervoor dat je wijzigingen bewaard blijven na een update van het hoofdthema en voorkomt conflicten tussen thema’s. Bovendien kun je aangepaste code toevoegen aan je website zonder dat je aanpassingen verliest. Door het volgen van de stappen in dit artikel kun je gemakkelijk zelf een child theme maken en activeren.