mei 23, 2024

Cumulative Layout Shift (CLS): de impact op gebruikerservaring en SEO

Als je wel eens op een website hebt gesurft, ben je vast wel eens tegen het volgende probleem aangelopen: je wilt op een link klikken, maar op het moment dat je erop drukt, verspringt de pagina en klik je op de verkeerde link. Dit fenomeen wordt Cumulative Layout Shift (CLS) genoemd en kan een negatieve impact hebben op zowel de gebruikerservaring als de SEO van een website. In dit artikel bespreken we wat Cumulative Layout Shift is, hoe het de gebruikerservaring kan beïnvloeden en hoe je het kunt verminderen.

Wat is Cumulative Layout Shift?

Cumulative Layout Shift (CLS) verwijst naar het onverwacht veranderen van de layout van een webpagina tijdens het laden. Dit kan resulteren in een onbedoelde verschuiving van de elementen op de pagina, zoals afbeeldingen, tekst en knoppen. Dit kan vooral frustrerend zijn voor gebruikers die op het punt staan om op een knop te klikken of om een formulier in te vullen. CLS wordt berekend door de oppervlakte van de verschuivingen op een pagina te vermenigvuldigen met de afstand die het element verschuift.

Een voorbeeld van een situatie waarin CLS optreedt, is wanneer een afbeelding wordt geladen voordat de tekst op de pagina is geladen. De browser maakt ruimte vrij voor de afbeelding, waardoor de tekst verschuift zodra deze is geladen. Dit kan frustrerend zijn voor gebruikers, omdat ze bijvoorbeeld op een link willen klikken, maar de pagina verschuift op het moment dat ze willen klikken.

De impact van Cumulative Layout Shift op gebruikerservaring

Cumulative Layout Shift kan een negatieve impact hebben op de gebruikerservaring van een website. Het kan bijvoorbeeld leiden tot verwarring bij gebruikers, omdat de inhoud van de pagina verschuift op onverwachte momenten. Dit kan vooral vervelend zijn wanneer gebruikers op het punt staan om een belangrijke actie uit te voeren, zoals het invullen van een formulier of het klikken op een link.

Een ander probleem met Cumulative Layout Shift is dat het de laadtijd van de pagina kan vertragen. Als elementen op de pagina voortdurend verschuiven, kan het langer duren voordat de pagina volledig is geladen. Dit kan resulteren in een slechtere gebruikerservaring en kan ertoe leiden dat gebruikers de pagina verlaten voordat deze volledig is geladen.

De impact van Cumulative Layout Shift op SEO

Cumulative Layout Shift kan ook een negatieve impact hebben op de SEO van een website. Google hecht veel belang aan de gebruikerservaring van een website en heeft CLS toegevoegd als een van de belangrijkste factoren voor het beoordelen van de gebruikerservaring. Websites met een hoge CLS-score kunnen lager scoren in de zoekresultaten van Google.

Hoe kun je Cumulative Layout Shift verminderen?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om Cumulative Layout Shift te verminderen en de gebruikerservaring van je website te verbeteren. Hier zijn enkele tips:

Gebruik afmetingen voor afbeeldingen en video’s

Een veelvoorkomende oorzaak van Cumulative Layout Shift is het ontbreken van afmetingen voor afbeeldingen en video’s. Wanneer een afbeelding of video wordt geladen zonder de afmetingen van tevoren te specificeren, moet de browser raden hoeveel ruimte er op de pagina moet worden gereserveerd voor het element. Dit kan leiden tot onverwachte verschuivingen wanneer het element wordt geladen.

Om dit probleem op te lossen, is het belangrijk om de afmetingen van afbeeldingen en video’s in de HTML-code te specificeren. Hierdoor kan de browser de benodigde ruimte voor het element reserveren voordat het wordt geladen, waardoor CLS wordt verminderd.

Laad belangrijke elementen eerst

Een andere manier om Cumulative Layout Shift te verminderen, is door belangrijke elementen eerst te laden. Dit betekent dat je de elementen op de pagina die het belangrijkst zijn voor de gebruikerservaring, zoals tekst en knoppen, eerst moet laden voordat je afbeeldingen en video’s laadt.

Door belangrijke elementen eerst te laden, kan de browser de ruimte voor deze elementen reserveren voordat andere elementen worden geladen. Hierdoor wordt CLS verminderd en wordt de gebruikerservaring verbeterd.

Gebruik CSS-animaties in plaats van JavaScript

CSS-animaties zijn lichtgewicht en kunnen helpen om Cumulative Layout Shift te verminderen. Als je animaties wilt toevoegen aan je website, is het daarom beter om CSS-animaties te gebruiken in plaats van JavaScript-animaties.

JavaScript-animaties kunnen zwaar zijn en leiden tot onverwachte verschuivingen wanneer ze worden geladen. CSS-animaties zijn daarentegen lichtgewicht en kunnen gemakkelijk worden geoptimaliseerd om CLS te verminderen.

Conclusie

Cumulative Layout Shift kan een negatieve impact hebben op zowel de gebruikerservaring als de SEO van een website. Het kan leiden tot verwarring bij gebruikers, trage laadtijden en lagere zoekresultaten in Google. Gelukkig zijn er verschillende manieren om CLS te verminderen en de gebruikerservaring te verbeteren, zoals het specificeren van afmetingen voor afbeeldingen en video’s, het eerst laden van belangrijke elementen en het gebruik van CSS-animaties in plaats van JavaScript.

Als website-eigenaar is het belangrijk om aandacht te besteden aan Cumulative Layout Shift en ervoor te zorgen dat je website zo soepel mogelijk functioneert. Dit zal niet alleen de gebruikerservaring verbeteren, maar kan ook leiden tot hogere zoekresultaten en een groter bereik voor je website.