april 19, 2024

Display Advertising: Wat is het en hoe werken deze advertenties?

Display advertising is een vorm van online advertising waarbij advertenties worden weergegeven op websites, mobiele apps en andere digitale media. In dit artikel gaan we dieper in op wat display advertising is, hoe het werkt en wat de voordelen en nadelen zijn van deze vorm van online advertising.

Wat is display advertising?

Display advertising is een vorm van online advertising waarbij advertenties worden weergegeven op websites, mobiele apps en andere digitale media. Het doel van display advertising is om de aandacht van de doelgroep te trekken en deze door te sturen naar de website van de adverteerder.

Hoe werkt display advertising?

Display advertising werkt op basis van een aantal stappen:

 1. Adverteerders maken een advertentie en selecteren de websites waarop zij hun advertenties willen weergeven.
 2. Advertenties worden weergegeven op de geselecteerde websites en mobiele apps.
 3. Bezoekers van de website of app bekijken de advertenties en kunnen erop klikken.
 4. Adverteerders betalen het advertentienetwerk of de website-eigenaar voor het plaatsen van de advertenties.

Wat zijn de voordelen van display advertising?

Display advertising biedt verschillende voordelen voor adverteerders, waaronder:

 1. Bereik: Met display advertising kunnen adverteerders een groot publiek bereiken. Advertenties kunnen worden weergegeven op websites en mobiele apps met een hoog aantal bezoekers.
 2. Targeting: Adverteerders kunnen hun doelgroep zeer specifiek targeten op basis van demografische gegevens, interesses, gedrag en locatie. Hierdoor kunnen adverteerders hun advertenties richten op mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in hun product of dienst.
 3. Branding: Display advertising biedt adverteerders de mogelijkheid om hun merk onder de aandacht te brengen en naamsbekendheid te vergroten. Door gebruik te maken van opvallende beelden en video’s kunnen adverteerders de aandacht trekken van potentiële klanten.
 4. Meetbaarheid: Met display advertising kunnen adverteerders het succes van hun campagnes meten aan de hand van verschillende metrics, zoals clicks, impressies en conversies.

Wat zijn de nadelen van display advertising?

Display advertising heeft ook een aantal nadelen, waaronder:

 1. Banner Blindness: Veel mensen zijn blind geworden voor de traditionele banneradvertenties. Dit betekent dat advertenties minder effectief kunnen zijn in het aantrekken van de aandacht van potentiële klanten.
 2. Ad Blockers: Steeds meer mensen maken gebruik van ad blockers om advertenties op websites te blokkeren. Hierdoor kunnen advertenties niet worden weergegeven aan deze groep mensen, wat kan leiden tot een lagere effectiviteit van de campagne.
 3. Kosten: Display advertising kan duur zijn, vooral als er wordt geadverteerd op websites met een hoog aantal bezoekers. Daarnaast moeten adverteerders ook betalen voor de creatie van de advertenties zelf.
 4. Fraude: Er zijn gevallen bekend van fraude met display advertising. Dit kan leiden tot het weergeven van advertenties aan bots in plaats van echte mensen, wat resulteert in minder effectieve campagnes.

Welke vormen van display advertising zijn er?

Er zijn verschillende vormen van display advertising, waaronder:

 1. Banner advertenties: Dit zijn de meest bekende vormen van display advertising. Banneradvertenties zijn afbeeldingen of animaties die worden weergegeven op verschillende posities op een website.
 2. Rich media advertenties: Dit zijn interactieve advertenties die bijvoorbeeld video’s, games, en enquêtes bevatten. Deze vorm van display advertising biedt meer engagement en kan betere resultaten opleveren dan standaard banneradvertenties.
 3. Native advertising: Dit is een vorm van display advertising waarbij advertenties eruitzien als de rest van de inhoud op de website of mobiele app. Dit maakt de advertenties minder opdringerig en kan leiden tot hogere klikfrequenties.
 4. Remarketing: Dit is een vorm van display advertising waarbij advertenties worden getoond aan mensen die eerder op de website van de adverteerder zijn geweest. Deze vorm van targeting kan zeer effectief zijn omdat de advertenties worden getoond aan mensen die al interesse hebben getoond in het product of de dienst.
 5. Programmatic advertising: Dit is een geautomatiseerde manier van adverteren waarbij advertenties automatisch worden getoond aan de juiste doelgroep op basis van data en algoritmes. Deze vorm van display advertising is zeer efficiënt en kan zorgen voor betere resultaten.

Hoe kan ik een succesvolle display advertising campagne opzetten?

Een succesvolle display advertising campagne vereist een goede planning en uitvoering. Hieronder staan enkele stappen die kunnen helpen bij het opzetten van een succesvolle display advertising campagne:

 1. Definieer de doelstellingen van de campagne: Bepaal wat je wilt bereiken met de campagne. Wil je meer verkeer naar je website, leads genereren of direct verkopen? Door duidelijke doelstellingen te definiëren, kan je gerichter adverteren en de resultaten beter meten.
 2. Bepaal de doelgroep: Definieer de doelgroep van de campagne op basis van demografische gegevens, interesses en gedrag. Hierdoor kan je gerichter adverteren en de advertenties tonen aan mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in het product of de dienst.
 3. Maak aantrekkelijke advertenties: Zorg ervoor dat de advertenties opvallen en aantrekkelijk zijn voor de doelgroep. Gebruik opvallende beelden en video’s en zorg ervoor dat de boodschap duidelijk is.
 4. Test verschillende advertenties: Test verschillende varianten van de advertenties om te zien welke het beste presteren. Door te testen kan je de advertenties optimaliseren en de resultaten verbeteren.
 5. Monitor en analyseer de resultaten: Monitor de resultaten van de campagne en analyseer welke advertenties het beste presteren. Pas de campagne aan op basis van de resultaten en blijf optimaliseren om betere resultaten te behalen.

Conclusie

Display advertising is een effectieve manier van online adverteren waarmee adverteerders een groot publiek kunnen bereiken en specifiek kunnen targeten op basis van demografische gegevens.