april 19, 2024
SEO

Domain Rating (DR) – Alles wat je moet weten

Als je een website bezit of beheert, is de kans groot dat je bekend bent met termen als Domain Rating (DR), Domain Authority (DA), en Page Authority (PA). In dit artikel zullen we ons richten op Domain Rating, wat het is, hoe het wordt berekend, en waarom het belangrijk is voor je website.

Wat is Domain Rating (DR)?

Domain Rating is een score die wordt gebruikt om de kracht en autoriteit van een website te beoordelen. Het wordt berekend door Ahrefs, een populaire SEO-tool, op basis van het aantal en de kwaliteit van de links die naar een website verwijzen.

DR is een schaal van 0 tot 100, waarbij hogere scores duiden op een grotere autoriteit en invloed van een website. Het is belangrijk om te weten dat DR een relatieve score is en dat het geen absolute waarde heeft. Dit betekent dat een website met een DR van 40 niet per se twee keer zo sterk is als een website met een DR van 20.

Hoe wordt Domain Rating (DR) berekend?

Ahrefs gebruikt een geavanceerd algoritme om de DR van een website te berekenen. Het algoritme houdt rekening met verschillende factoren, waaronder:

 1. Het aantal unieke domeinen dat naar een website verwijst.
 2. De kwaliteit van de links die naar een website verwijzen, gebaseerd op verschillende factoren zoals de relevantie van de linkende pagina, de autoriteit van de linkende website en het type link (bijvoorbeeld een follow- of nofollow-link).
 3. De afstand van de linkende pagina tot de homepagina van de website.
 4. Het aantal interne links op de website.
 5. De grootte van de website.
 6. De historische prestaties van de website op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Deze factoren worden gecombineerd in een complexe formule om een DR-score te berekenen voor elke website.

Waarom is Domain Rating (DR) belangrijk?

DR is een belangrijke maatstaf voor de gezondheid en autoriteit van een website. Een hoge DR-score kan aangeven dat een website van hoge kwaliteit is en veel waardevolle informatie biedt voor gebruikers.

Een hoge DR-score kan ook de prestaties van een website in zoekmachines verbeteren. Zoekmachines zoals Google gebruiken links als een belangrijke factor bij het bepalen van de relevantie en autoriteit van een website. Websites met veel hoogwaardige links hebben daarom vaak een hogere positie in zoekresultaten.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat DR slechts één van de vele factoren is die van invloed zijn op de zoekresultaten. Andere factoren, zoals de inhoud van de website, de gebruikerservaring en de technische aspecten van de website, spelen ook een belangrijke rol.

Hoe kan je de Domain Rating (DR) van je website verbeteren?

Er zijn verschillende strategieën die je kunt gebruiken om de DR-score van je website te verbeteren:

 1. Zorg voor hoogwaardige content: Het creëren van waardevolle en relevante content is een belangrijke manier om links te verdienen en de DR van je website te verbeteren. Zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe en unieke content publiceert die nuttig is voor je doelgroep. Dit kan onder meer bestaan uit blogberichten, infographics, video’s, whitepapers en case studies.
 2. Linkbuilding: Linkbuilding is een strategie waarbij je links van andere websites naar jouw website probeert te verdienen. Dit kan door het creëren van hoogwaardige content die andere websites graag willen linken of door het actief benaderen van andere websites voor linkbuilding mogelijkheden.
 3. Vermijd slechte backlinks: Het is belangrijk om te voorkomen dat je slechte backlinks ontvangt, omdat deze de DR van je website kunnen verlagen. Slechte backlinks zijn bijvoorbeeld links van lage kwaliteit websites, spammy websites, of websites met een slechte reputatie.
 4. Verwijder slechte backlinks: Als je al slechte backlinks hebt, is het raadzaam om deze te verwijderen. Dit kan door contact op te nemen met de webmaster van de website en te vragen om de link te verwijderen, of door het indienen van een afwijzingsverzoek bij Google.
 5. Verbeter de gebruikerservaring: De gebruikerservaring van je website speelt een belangrijke rol bij de ranking van zoekmachines en kan indirect bijdragen aan de DR-score. Zorg ervoor dat je website snel laadt, mobielvriendelijk is, en gemakkelijk te navigeren is.

Conclusie

Domain Rating (DR) is een belangrijke maatstaf voor de gezondheid en autoriteit van een website. Het wordt berekend door Ahrefs op basis van het aantal en de kwaliteit van de links die naar een website verwijzen. Een hoge DR-score kan de prestaties van een website in zoekmachines verbeteren en kan aangeven dat een website van hoge kwaliteit is en veel waardevolle informatie biedt voor gebruikers.

Er zijn verschillende strategieën die je kunt gebruiken om de DR-score van je website te verbeteren, waaronder het creëren van waardevolle content, linkbuilding, het vermijden van slechte backlinks, het verwijderen van slechte backlinks en het verbeteren van de gebruikerservaring van je website.

Het is belangrijk om te onthouden dat DR slechts één van de vele factoren is die van invloed zijn op de zoekresultaten. Het is daarom belangrijk om een holistische aanpak te hanteren bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines en gebruikers.