juli 19, 2024

Externe linkbuilding: wat is het en waarom is het belangrijk?

machine optimalisatie, heb je vast wel eens van externe linkbuilding gehoord. Maar wat is externe linkbuilding eigenlijk en waarom is het belangrijk voor jouw website?

Wat is externe linkbuilding?

Externe linkbuilding, ook wel backlinking genoemd, is het proces waarbij andere websites links plaatsen naar jouw website. Deze links worden ook wel backlinks genoemd. Het doel van externe linkbuilding is om het aantal kwalitatieve backlinks naar jouw website te verhogen, zodat zoekmachines jouw website hoger waarderen en een hogere ranking geven in de zoekresultaten.

Waarom is externe linkbuilding belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom externe linkbuilding belangrijk is voor jouw website. Hieronder zetten we de belangrijkste redenen op een rij:

Hogere ranking in zoekresultaten

Externe linkbuilding kan bijdragen aan een hogere ranking in zoekresultaten. Zoekmachines zien kwalitatieve backlinks als een teken van autoriteit en relevantie van jouw website en dit kan leiden tot een hogere ranking in de zoekresultaten.

Verhoogde autoriteit en geloofwaardigheid

Als andere websites links plaatsen naar jouw website, kan dit bijdragen aan de autoriteit en geloofwaardigheid van jouw website. Zoekmachines hechten veel waarde aan deze factoren en dit kan leiden tot een hogere ranking in zoekresultaten.

Meer verkeer naar jouw website

Als andere websites links plaatsen naar jouw website, kan dit ook leiden tot meer verkeer naar jouw website. Gebruikers die op de link klikken, komen immers direct op jouw website terecht.

Betere indexeerbaarheid

Als jouw website veel kwalitatieve backlinks heeft, kan dit ook bijdragen aan een betere indexeerbaarheid van jouw website door zoekmachines. Dit kan leiden tot een hogere ranking in zoekresultaten en meer verkeer naar jouw website.

Hoe kun je externe linkbuilding toepassen?

Nu je weet waarom externe linkbuilding belangrijk is, wil je vast weten hoe je dit kunt toepassen op jouw website. Hieronder geven we een aantal tips:

Maak kwalitatieve content

Het is belangrijk om kwalitatieve content te maken op jouw website. Hierdoor zullen andere websites sneller geneigd zijn om naar jouw website te linken.

Zoek relevante websites

Zoek naar relevante websites waarop je graag een backlink zou willen hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld websites zijn die in dezelfde branche actief zijn als jouw website.

Benader andere websites

Benader andere websites en vraag of ze een backlink willen plaatsen naar jouw website. Zorg hierbij dat je een goede reden hebt waarom jouw website relevant is voor hun website.

Plaats gastblogs

Je kunt ook gastblogs schrijven voor andere websites. Hierbij kun je een link plaatsen naar jouw website in het artikel.

Maak gebruik van sociale media

Maak gebruik van sociale media om jouw content te promoten. Hierdoor is de kans groter dat andere websites jouw content zien en er naar gaan linken.

Waar moet je op letten bij externe linkbuilding?

Bij externe linkbuilding is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Hieronder zetten we deze punten op een rij:

Kwaliteit boven kwantiteit

Het gaat bij externe linkbuilding niet alleen om het aantal backlinks, maar vooral om de kwaliteit van de backlinks. Een kwalitatieve backlink is afkomstig van een relevante en betrouwbare website. Backlinks van spammy websites of websites die niets te maken hebben met jouw website, kunnen juist negatief werken op jouw ranking.

Vermijd black hat technieken

Er zijn verschillende black hat technieken die je kunt toepassen om snel veel backlinks te krijgen, maar dit kan juist negatieve gevolgen hebben voor jouw ranking. Vermijd bijvoorbeeld het kopen van backlinks of het gebruik van linkfarms.

Diversiteit in backlinks

Het is belangrijk om te zorgen voor diversiteit in backlinks. Dit betekent dat je niet alleen moet richten op backlinks vanuit één type website, maar dat je moet zorgen voor een mix van verschillende soorten backlinks. Denk hierbij bijvoorbeeld aan backlinks vanuit blogs, nieuwswebsites en sociale media.

Houd rekening met de anchor tekst

De anchor tekst is de tekst waarmee de link is verwerkt. Het is belangrijk om te zorgen voor een natuurlijk gebruik van de anchor tekst en niet teveel te focussen op één zoekwoord. Dit kan juist negatieve gevolgen hebben voor jouw ranking.

Monitor jouw backlinks

Het is belangrijk om jouw backlinks goed te monitoren. Hierdoor kun je snel ingrijpen als er negatieve backlinks naar jouw website worden geplaatst of als er problemen ontstaan met bestaande backlinks.

Conclusie

Externe linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Door te zorgen voor kwalitatieve backlinks van relevante en betrouwbare websites, kun je jouw ranking in zoekresultaten verbeteren en meer verkeer naar jouw website genereren. Belangrijk hierbij is om te focussen op kwaliteit boven kwantiteit, diversiteit in backlinks en het vermijden van black hat technieken. Door jouw backlinks goed te monitoren, kun je problemen snel signaleren en oplossen.