mei 23, 2024
Frequently Asked Questions (FAQs) - Alles wat je moet weten voor je blog

Frequently Asked Questions (FAQs) – Alles wat je moet weten

Als je een bedrijf runt of een website beheert, is de kans groot dat je wel eens hebt gehoord van Frequently Asked Questions (FAQs). Dit zijn vragen en antwoorden die vaak gesteld worden door gebruikers of klanten. In dit artikel gaan we dieper in op de wereld van FAQs, waarom ze belangrijk zijn, hoe je ze opstelt en meer.

Wat zijn Frequently Asked Questions (FAQs)?

Frequently Asked Questions, afgekort als FAQs, zijn vragen die vaak gesteld worden door gebruikers of klanten. Het zijn vragen die betrekking hebben op een bepaald onderwerp, product of dienst. Vaak worden deze vragen beantwoord door het bedrijf zelf of door experts op dat gebied.

Waarom zijn FAQs belangrijk?

FAQs zijn belangrijk omdat ze klanten of gebruikers kunnen helpen om snel antwoord te vinden op hun vragen. Het kan ook de noodzaak verminderen om contact op te nemen met de klantenservice of ondersteuningsafdeling van het bedrijf. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar kan ook de algehele tevredenheid van de klant verbeteren.

FAQs kunnen ook bijdragen aan de verbetering van de gebruikerservaring op een website. Door een duidelijke en uitgebreide FAQ-sectie op te stellen, kunnen gebruikers snel en gemakkelijk de informatie vinden die ze nodig hebben. Dit kan helpen om gebruikers langer op de website te houden en de kans op een terugkerende bezoeker te vergroten.

Hoe stel je FAQs op?

Om goede FAQs op te stellen, is het belangrijk om te beginnen met het verzamelen van vragen die klanten of gebruikers vaak stellen. Dit kan gedaan worden door:

 • Een onderzoek uit te voeren onder klanten of gebruikers en te vragen welke vragen zij hebben over het product of de dienst.
 • Analyseer de zoektermen die mensen gebruiken om op je website te komen, omdat dit een indicatie kan geven van de vragen die mensen hebben.
 • Bekijk de vragen die gesteld worden op sociale media of in reacties op blogposts.
 • Analyseer de vragen die gesteld worden aan de klantenservice of ondersteuningsafdeling van het bedrijf.

Als je eenmaal een lijst hebt samengesteld van de meest gestelde vragen, kun je beginnen met het schrijven van de antwoorden. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij het schrijven van goede FAQ-antwoorden:

 • Gebruik eenvoudige taal en vermijd jargon of technische termen.
 • Maak de antwoorden kort en beknopt, maar zorg ervoor dat ze volledig en duidelijk zijn.
 • Wees specifiek in je antwoorden en vermijd algemene of vage antwoorden.
 • Gebruik bullets en opsommingstekens om de antwoorden gemakkelijker te lezen en te begrijpen.
 • Voeg indien mogelijk afbeeldingen of video’s toe om de antwoorden te verduidelijken.

Waar moeten FAQs worden geplaatst?

FAQs moeten op een gemakkelijk toegankelijke locatie op de website worden geplaatst, zodat gebruikers ze snel kunnen vinden. De meest voorkomende plaats voor FAQs is op een aparte pagina op de website, vaak te vinden in het menu of in de footer. Het is ook een goed idee om een link naar de FAQ-pagina op te nemen in de header van de website, zodat het altijd zichtbaar is voor gebruikers.

Naast het hebben van een aparte FAQ-pagina, kunnen FAQs ook worden opgenomen op andere relevante pagina’s op de website. Bijvoorbeeld op de pagina’s met productinformatie of op de pagina’s met veelgestelde vragen over het bestelproces. Dit kan gebruikers helpen om snel antwoord te vinden op vragen die specifiek zijn voor die pagina.

Hoe vaak moet ik mijn FAQs bijwerken?

Het is belangrijk om je FAQs regelmatig bij te werken om ervoor te zorgen dat ze up-to-date blijven. Dit betekent dat je nieuwe vragen moet toevoegen en antwoorden moet bijwerken als er veranderingen zijn in je producten, diensten of beleid.

Het is ook belangrijk om te controleren of de bestaande vragen en antwoorden nog steeds relevant zijn. Als bepaalde vragen minder vaak worden gesteld, kunnen ze worden verwijderd om de FAQ-pagina overzichtelijk en up-to-date te houden.

Tips voor een effectieve FAQ-pagina

Hier zijn enkele tips voor het opstellen van een effectieve FAQ-pagina:

 • Organiseer de vragen en antwoorden op een logische manier en verdeel ze in categorieën als dat mogelijk is.
 • Maak de antwoorden duidelijk en beknopt, en vermijd vaktaal en jargon.
 • Gebruik afbeeldingen of video’s om de antwoorden te verduidelijken en de gebruikerservaring te verbeteren.
 • Voeg een zoekfunctie toe zodat gebruikers snel specifieke vragen kunnen vinden.
 • Plaats de FAQ-link op een prominente plek op de website, bijvoorbeeld in het menu of in de footer.
 • Zorg ervoor dat de FAQ-pagina goed wordt geïndexeerd door zoekmachines, zodat gebruikers deze gemakkelijk kunnen vinden.
 • Gebruik testen of enquêtes om te controleren of de FAQ-pagina effectief is en waar eventuele verbeteringen kunnen worden aangebracht.

Conclusie

Frequently Asked Questions (FAQs) zijn een belangrijk onderdeel van de klantenservice en gebruikerservaring. Door het bieden van duidelijke en beknopte antwoorden op veelgestelde vragen, kunnen bedrijven klanten en gebruikers helpen om snel en gemakkelijk antwoord te vinden op hun vragen.

Het opstellen van goede FAQs vereist onderzoek en aandacht voor detail, maar het kan bijdragen aan een betere gebruikerservaring en de tevredenheid van klanten. Door regelmatig de FAQ-pagina bij te werken en te optimaliseren, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun klanten en gebruikers altijd de meest up-to-date informatie hebben.