mei 23, 2024
Google Discover: Wat is het en waarom zou je het moeten gebruiken voor je blog?

Google Discover: Wat is het en waarom zou je het moeten gebruiken voor je blog?

Google Discover is een functie van de Google-app en Google-startpagina die je helpt om gepersonaliseerde nieuws- en informatiefeeds te ontdekken op basis van je interesses en zoekgedrag. Het gebruikt machine learning om te begrijpen wat je interesses zijn en levert je relevante inhoud op maat.

Google Discover

Wanneer je Google Discover opent, zie je een feed met artikelen, video’s en andere inhoud die is geselecteerd op basis van je eerdere zoekopdrachten en gedrag. Dit betekent dat je gemakkelijk nieuwe en interessante inhoud kunt ontdekken zonder dat je actief op zoek hoeft te gaan naar specifieke informatie.

Google Discover kan ook gepersonaliseerde aanbevelingen doen op basis van het tijdstip van de dag en je locatie. Zo kan het bijvoorbeeld nieuws- en verkeersupdates aanbieden tijdens het spitsuur of aanbevelingen doen voor lokale restaurants of evenementen.

Hoe werkt Google Discover?

Google Discover maakt gebruik van machine learning-algoritmen om je interesses te begrijpen en de juiste inhoud aan te bevelen. Het algoritme analyseert je zoekopdrachten, browsegeschiedenis en andere gegevens om te begrijpen welke onderwerpen en inhoud je interesseren.

Google Discover houdt ook rekening met de inhoud die je al hebt bekeken en welke inhoud je hebt opgeslagen of gedeeld. Dit helpt het algoritme om te begrijpen welke inhoud je interessant vindt en welke niet.

Het algoritme houdt ook rekening met de kwaliteit van de inhoud en de relevantie ervan. Het zal bijvoorbeeld inhoud aanbevelen die recent is gepubliceerd en die wordt gewaardeerd door andere gebruikers met vergelijkbare interesses.

Hoe stel je Google Discover in?

Google Discover is beschikbaar in de Google-app en op de Google-startpagina. Om het in te stellen, moet je de Google-app downloaden of de Google-startpagina bezoeken en inloggen op je Google-account.

Stap 1: Open de Google-app of de Google-startpagina

Open de Google-app of de Google-startpagina op je computer of mobiele apparaat.

Stap 2: Log in op je Google-account

Log in op je Google-account als je nog niet bent ingelogd.

Stap 3: Personaliseer je feed

Je kunt je feed personaliseren door op de drie lijnen in de rechterbovenhoek te klikken en vervolgens op ‘Personalisatie-instellingen’ te klikken. Hier kun je onderwerpen selecteren die je interesseren en aangeven welke soorten inhoud je wilt zien.

Stap 4: Bekijk je feed

Je kunt je feed bekijken door op het startscherm van de Google-app te scrollen of door naar de Google-startpagina te gaan en op ‘Discover’ te klikken.

De voordelen van Google Discover

Google Discover biedt verschillende voordelen voor gebruikers, zoals:

 • Personalisatie; Google Discover is volledig gepersonaliseerd op basis van je zoekopdrachten, browsegeschiedenis en andere gegevens. Dit betekent dat je altijd relevante en interessante inhoud krijgt voorgeschoteld die specifiek op jou is afgestemd.
 • Ontdekken van nieuwe inhoud; Met Google Discover kun je gemakkelijk nieuwe inhoud ontdekken zonder dat je actief op zoek hoeft te gaan naar specifieke informatie. De functie maakt gebruik van machine learning om je interesses te begrijpen en de juiste inhoud aan te bevelen, waardoor je nieuwe dingen kunt ontdekken die je anders misschien nooit zou hebben gevonden.
 • Tijdbesparend; In plaats van dat je tijd verspilt met het zoeken naar relevante inhoud, krijg je met Google Discover automatisch inhoud aangeboden die is afgestemd op jouw interesses en behoeften. Dit kan veel tijd besparen en je helpen om snel de informatie te vinden die je nodig hebt.
 • Lokale aanbevelingen; Een ander voordeel van Google Discover is dat het ook gepersonaliseerde aanbevelingen kan doen op basis van je locatie. Zo kun je lokale restaurants, evenementen en andere activiteiten ontdekken die je anders misschien niet zou hebben gevonden.

De nadelen van Google Discover

Hoewel Google Discover veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

 • Privacyzorgen; Aangezien Google Discover gebruik maakt van je zoekopdrachten, browsegeschiedenis en andere gegevens om je interesses te begrijpen, zijn er privacyzorgen die kunnen ontstaan. Sommige gebruikers zijn misschien niet comfortabel met het delen van hun gegevens met Google.
 • Minder controle over de inhoud; Omdat Google Discover de inhoud selecteert die aan gebruikers wordt aanbevolen, hebben gebruikers minder controle over de inhoud die ze zien. Sommige gebruikers vinden dit misschien beperkend en geven de voorkeur aan meer controle over de inhoud die ze te zien krijgen.
 • Beperkte functionaliteit; Hoewel Google Discover nuttig kan zijn voor het ontdekken van nieuwe inhoud, heeft het beperkte functionaliteit in vergelijking met andere nieuws- en informatiefuncties. Gebruikers die op zoek zijn naar meer geavanceerde functies of meer controle over de inhoud, kunnen teleurgesteld zijn met Google Discover.

Verkeer via Google Discover naar je blog halen

Google Discover kan een geweldige manier zijn om meer verkeer naar je website te halen. Omdat Google Discover inhoud aanbeveelt op basis van de interesses van gebruikers, is de kans groter dat mensen doorklikken op inhoud die voor hen relevant is. Je kan je hier dus zelf niet voor aanmelden.

Wel zijn er enkele tips om meer verkeer via Google Discover naar je website proberen te halen:

 1. Focus op kwaliteitsinhoud Google Discover beveelt inhoud aan op basis van de relevantie en kwaliteit ervan. Zorg er dus voor dat de inhoud op je website van hoge kwaliteit is en de interesses van je doelgroep aanspreekt. Als je wilt dat je inhoud wordt aanbevolen, moet het de moeite waard zijn om te lezen, bekijken of beluisteren.
 2. Gebruik visuals Visuele inhoud zoals afbeeldingen en video’s kunnen helpen om de aandacht van gebruikers te trekken en hen aan te moedigen om door te klikken naar je website. Zorg ervoor dat de visuals van hoge kwaliteit zijn en relevant zijn voor de inhoud van je website.
 3. Gebruik effectieve titels en beschrijvingen Titels en beschrijvingen zijn belangrijk om gebruikers aan te moedigen om door te klikken naar je website. Zorg ervoor dat je titels en beschrijvingen de inhoud van je website goed beschrijven en de interesse van de gebruiker wekken.
 4. Optimaliseer voor mobiel De meeste gebruikers bekijken Google Discover op hun mobiele apparaat, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je website geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik. Zorg ervoor dat je website snel laadt en gemakkelijk te navigeren is op een mobiel apparaat.
 5. Gebruik Google AMP Google AMP (Accelerated Mobile Pages) is een framework waarmee je mobiele pagina’s kunt maken die snel laden en geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik. Door Google AMP te gebruiken, wordt je website sneller geladen en is de kans groter dat gebruikers doorklikken naar je website.
 6. Gebruik gestructureerde gegevens Gestructureerde gegevens kunnen helpen om je inhoud te categoriseren en te beschrijven, wat het voor Google makkelijker maakt om je inhoud te begrijpen en te indexeren. Als je gestructureerde gegevens gebruikt, is de kans groter dat je inhoud wordt aanbevolen in Google Discover.
 7. Promoot je inhoud op social media Door je inhoud te promoten op social media, vergroot je de kans dat het wordt gedeeld en dat mensen doorklikken naar je website. Als je inhoud populair is op social media, is de kans groter dat het wordt aanbevolen in Google Discover.

Conclusie

Google Discover is een handige en gepersonaliseerde functie van de Google-app en Google-startpagina, die je helpt om nieuwe inhoud te ontdekken op basis van je interesses en zoekgedrag. Het maakt gebruik van machine learning om je interesses te begrijpen en de juiste inhoud aan te bevelen, en kan ook gepersonaliseerde aanbevelingen doen op basis van je locatie en het tijdstip van de dag.

Hoewel Google Discover veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen, zoals privacyzorgen en minder controle over de inhoud. Het is belangrijk om deze nadelen in overweging te nemen bij het gebruik van Google Discover.

Al met al is Google Discover een handige functie voor gebruikers die snel en gemakkelijk nieuwe inhoud willen ontdekken op basis van hun interesses en zoekgedrag. Als je bereid bent om enkele privacyrisico’s te accepteren en minder controle over de inhoud te hebben, kan het een nuttig hulpmiddel zijn om