april 19, 2024
Search Console: Wat is het en hoe gebruik je het voor je website?

Search Console: Wat is het en hoe gebruik je het voor je website?

Search Console is een gratis tool van Google die webmasters helpt om de prestaties van hun website in zoekresultaten te monitoren en te verbeteren. Het biedt inzicht in hoe Google de website ziet en waarschuwt voor problemen die invloed kunnen hebben op de ranking van de website in de zoekresultaten. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over Search Console, van het instellen tot het gebruik ervan voor het verbeteren van de prestaties van je website.

Wat is Search Console?

Search Console, voorheen bekend als Google Webmaster Tools, is een gratis tool van Google waarmee webmasters informatie kunnen krijgen over hoe hun website presteert in de zoekresultaten van Google. Met Search Console kun je zien welke zoekwoorden leiden tot verkeer naar je website, welke pagina’s het populairst zijn en of er problemen zijn met je website die de ranking beïnvloeden.

Search Console biedt ook functies waarmee webmasters problemen kunnen oplossen die invloed hebben op de ranking van de website. Het waarschuwt bijvoorbeeld voor problemen met de indexering van de website, zoals 404-fouten en crawlfouten, en geeft aanbevelingen om deze problemen op te lossen.

Hoe stel je Search Console in?

Om Search Console in te stellen, moet je een Google-account hebben en je website verifiëren. Het verifiëren van je website bevestigt dat jij de eigenaar bent en geeft je toegang tot de gegevens van je website in Search Console.

Om te beginnen, ga je naar de Search Console-website en meld je je aan met je Google-account. Klik vervolgens op de knop “Website toevoegen” en voer de URL van je website in. Klik op de knop “Doorgaan” en selecteer de verificatiemethode die je wilt gebruiken.

Er zijn verschillende verificatiemethoden beschikbaar, waaronder het uploaden van een HTML-bestand naar de rootmap van je website, het toevoegen van een metatag aan de kop van je homepage en het verifiëren via Google Analytics. Nadat je de verificatie hebt voltooid, heb je toegang tot de gegevens van je website in Search Console.

Hoe gebruik je Search Console?

Search Console biedt verschillende rapporten en functies waarmee webmasters de prestaties van hun website in zoekresultaten kunnen monitoren en verbeteren. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste rapporten en functies van Search Console:

 • Zoekanalyse: Het Zoekanalyse-rapport geeft een overzicht van hoe vaak je website verschijnt in de zoekresultaten van Google, welke zoekwoorden het meeste verkeer genereren en welke pagina’s het populairst zijn.
 • Indexdekking: Het Indexdekking-rapport geeft informatie over de indexering van je website door Google. Hiermee kun je zien of er problemen zijn met het indexeren van je website, zoals ontbrekende pagina’s of fouten in de indexering.
 • Sitemaps: Met Search Console kun je een sitemap van je website indienen en bijwerken, waardoor Google een beter beeld krijgt van de structuur van je website.
 • Crawlfouten: Het Crawlfouten-rapport geeft informatie over fouten die Google heeft ondervonden tijdens het crawlen van je website. Het waarschuwt bijvoorbeeld voor 404-fouten en geeft aanbevelingen om deze op te lossen.
 • Links: Het Links-rapport geeft informatie over de links die naar je website verwijzen en hoe deze bijdragen aan de ranking van je website in zoekresultaten. Het geeft ook aan of er problemen zijn met de links, zoals gebroken links.
 • Mobiele bruikbaarheid: Het rapport Mobiele bruikbaarheid geeft aan of je website geschikt is voor mobiele apparaten en welke problemen er zijn met de mobiele bruikbaarheid van je website.
 • Veiligheidsproblemen: Het rapport Veiligheidsproblemen waarschuwt voor beveiligingsproblemen op je website, zoals malware of gehackte content.

Hoe kan Search Console je helpen om je website te verbeteren?

Search Console biedt webmasters waardevolle informatie om hun website te optimaliseren voor zoekresultaten. Hieronder bespreken we enkele manieren waarop Search Console kan helpen om de prestaties van je website te verbeteren:

 • Optimaliseren van zoekwoorden: Met het Zoekanalyse-rapport van Search Console kun je zien welke zoekwoorden verkeer naar je website genereren en welke pagina’s het populairst zijn. Hiermee kun je de content van je website optimaliseren voor deze zoekwoorden en ervoor zorgen dat de juiste pagina’s worden getoond in zoekresultaten.
 • Verbeteren van de indexering: Het Indexdekking-rapport van Search Console geeft aan of er problemen zijn met het indexeren van je website door Google. Hiermee kun je ontbrekende pagina’s of fouten in de indexering oplossen om ervoor te zorgen dat je website volledig wordt geïndexeerd door Google.
 • Optimaliseren voor mobiele apparaten: Met het rapport Mobiele bruikbaarheid kun je zien welke problemen er zijn met de mobiele bruikbaarheid van je website. Hiermee kun je de mobiele ervaring van je website optimaliseren om te voldoen aan de vereisten van Google voor mobiele gebruikers.
 • Oplossen van problemen met links: Het Links-rapport van Search Console geeft aan of er problemen zijn met de links die naar je website verwijzen. Hiermee kun je gebroken links oplossen en ervoor zorgen dat de links die naar je website verwijzen van hoge kwaliteit zijn.

Conclusie

Search Console is een waardevolle tool voor webmasters die hun website willen optimaliseren voor zoekresultaten. Het biedt inzicht in hoe Google je website ziet en waarschuwt voor problemen die de ranking van je website kunnen beïnvloeden. Met Search Console kun je de prestaties van je website in zoekresultaten monitoren en verbeteren, optimaliseren voor zoekwoorden, indexering verbeteren, mobiele bruikbaarheid optimaliseren en problemen met links oplossen. Als je nog niet gebruik maakt van Search Console, dan raden we aan om het in te stellen en te beginnen met het gebruik ervan voor het optimaliseren van je website.