mei 23, 2024
SEO

Google Webmaster Tools: Een complete gids

Google Webmaster Tools is een gratis dienst van Google die webmasters helpt bij het bijhouden en optimaliseren van hun website voor de zoekmachine van Google. In dit artikel nemen we u mee door de belangrijkste functies van Google Webmaster Tools en hoe u deze kunt gebruiken om uw website te optimaliseren.

Let op: Google Webmaster Tools is nu Google Search Console

Wat is Google Webmaster Tools?

Google Webmaster Tools is een gratis service van Google die webmasters helpt bij het bijhouden van hun website en de prestaties in de zoekresultaten van Google. Het biedt tools voor het oplossen van problemen, optimaliseren van uw site voor zoekmachines en het bijhouden van statistieken en verkeersgegevens.

Hoe meldt u zich aan voor Google Webmaster Tools?

Om toegang te krijgen tot Google Webmaster Tools, moet u zich aanmelden met een Google-account. Als u nog geen Google-account heeft, kunt u er een aanmaken. Als u eenmaal bent ingelogd, kunt u uw website toevoegen aan Google Webmaster Tools.

Hoe voegt u uw website toe aan Google Webmaster Tools?

Om uw website toe te voegen aan Google Webmaster Tools, moet u de volgende stappen volgen:

 1. Ga naar Google Webmaster Tools en log in met uw Google-account.
 2. Klik op de knop “Website toevoegen” en voer de URL van uw website in.
 3. Verifieer uw eigendom van de website. Dit kan op verschillende manieren, zoals het toevoegen van een HTML-bestand aan uw website, het toevoegen van een metatag aan uw startpagina, of het gebruik van uw Google Analytics-account.
 4. Nadat u uw website heeft geverifieerd, kunt u beginnen met het gebruik van Google Webmaster Tools om uw website te optimaliseren.

Hoe werkt Google Webmaster Tools?

Google Webmaster Tools biedt verschillende functies om u te helpen uw website te optimaliseren. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies:

 1. Zoekanalyse: Met deze functie kunt u zien hoe vaak uw website verschijnt in de zoekresultaten van Google en welke zoekwoorden worden gebruikt om uw site te vinden.
 2. Crawl-fouten: Met deze functie kunt u zien welke pagina’s op uw website niet kunnen worden gecrawld door Google. U kunt deze fouten oplossen om ervoor te zorgen dat uw site volledig wordt geïndexeerd.
 3. Sitemaps: Met deze functie kunt u een sitemap van uw website indienen bij Google. Een sitemap is een bestand dat de structuur van uw website beschrijft en Google helpt bij het crawlen van uw site.
 4. Links: Met deze functie kunt u zien welke pagina’s naar uw website linken en welke zoekwoorden worden gebruikt om uw site te vinden. Dit kan u helpen bij het ontwikkelen van een linkbuildingstrategie.
 5. Mobielvriendelijkheid: Met deze functie kunt u zien hoe uw website presteert op mobiele apparaten. U kunt ook suggesties krijgen voor het verbeteren van de mobiele gebruikerservaring van uw site.

Hoe kan Google Webmaster Tools u helpen bij SEO?

Google Webmaster Tools kan u helpen bij het optimaliseren van uw website voor zoekmachines. Hier zijn enkele manieren waarop u Google Webmaster Tools kunt gebruiken voor SEO:

 • Zoekanalyse: Met de zoekanalyse-functie kunt u zien welke zoekwoorden worden gebruikt om uw website te vinden. Door deze informatie te gebruiken, kunt u uw inhoud optimaliseren om beter te worden gevonden in de zoekresultaten.
 • Crawl-fouten oplossen: Door crawl-fouten op te lossen, zorgt u ervoor dat Google uw website volledig kan crawlen en indexeren. Dit verbetert de zichtbaarheid van uw website in de zoekresultaten.
 • Sitemaps indienen: Door een sitemap van uw website in te dienen bij Google, helpt u Google om uw site beter te begrijpen en te crawlen. Dit kan de zichtbaarheid van uw website in de zoekresultaten verbeteren.
 • Links ontdekken: Door te zien welke pagina’s naar uw website linken, kunt u uw linkbuildingstrategie verbeteren en meer backlinks naar uw website krijgen. Dit kan uw website helpen hoger te ranken in de zoekresultaten.
 • Mobielvriendelijkheid verbeteren: Door te zorgen dat uw website mobielvriendelijk is, zorgt u ervoor dat uw website goed presteert op mobiele apparaten en voldoet aan de eisen van Google voor mobielvriendelijke websites. Dit kan de zichtbaarheid van uw website in de mobiele zoekresultaten verbeteren.

Hoe gebruikt u Google Webmaster Tools voor zoekwoordonderzoek?

De zoekanalyse-functie van Google Webmaster Tools is een geweldige manier om zoekwoordonderzoek te doen. Hier zijn enkele stappen om zoekwoordonderzoek te doen met Google Webmaster Tools:

 1. Ga naar de zoekanalyse-pagina in Google Webmaster Tools.
 2. Klik op “Zoekopdrachten” om te zien welke zoekwoorden worden gebruikt om uw website te vinden.
 3. Bekijk de zoekwoorden en sorteer ze op het aantal vertoningen, klikken en CTR (Click-Through Rate).
 4. Analyseer welke zoekwoorden goed presteren en welke zoekwoorden kunnen worden geoptimaliseerd.
 5. Optimaliseer uw inhoud en pagina’s om te rangschikken voor deze zoekwoorden.

Hoe gebruikt u Google Webmaster Tools voor het oplossen van crawl-fouten?

Als Google uw website niet kan crawlen, kan dit resulteren in lage zichtbaarheid in de zoekresultaten. Het oplossen van crawl-fouten is daarom essentieel voor een goede SEO. Hier zijn enkele stappen om crawl-fouten op te lossen met Google Webmaster Tools:

 1. Ga naar de crawl-fouten-pagina in Google Webmaster Tools.
 2. Bekijk welke pagina’s niet kunnen worden gecrawld door Google en wat de oorzaak is van de fout.
 3. Los de fouten op door bijvoorbeeld de pagina te repareren of te verwijderen, of door de linkstructuur van uw website te wijzigen.
 4. Verifieer dat de fouten zijn opgelost en markeer ze als “opgelost” in Google Webmaster Tools.

Hoe gebruikt u Google Webmaster Tools voor het indienen van een sitemap?

Een sitemap is een bestand dat de structuur van uw website beschrijft. Het indienen van een sitemap bij Google helpt bij het crawlen en indexeren van uw website. Hier zijn enkele stappen om een sitemap in te dienen met Google Webmaster Tools:

 • Maak een sitemap van uw website met behulp van een sitemap-generator of handmatig.
 • Ga naar de sitemap-pagina in Google Webmaster Tools.
 • Klik op “Sitemap toevoegen/testen” en voer de URL van uw sitemap in.
 • Klik op “Verzenden” om uw sitemap naar Google te sturen.
 • Verifieer dat uw sitemap correct is ingediend en bekijk de statistieken over het crawlen en indexeren van uw website.

Hoe gebruikt u Google Webmaster Tools voor het ontdekken van links naar uw website?

Het krijgen van backlinks naar uw website is een belangrijke factor voor SEO en het verbeteren van uw zichtbaarheid in de zoekresultaten. Google Webmaster Tools biedt inzicht in welke pagina’s naar uw website linken. Hier zijn enkele stappen om links naar uw website te ontdekken met Google Webmaster Tools:

 • Ga naar de pagina ‘Links’ in Google Webmaster Tools.
 • Bekijk welke pagina’s naar uw website linken en sorteer ze op het aantal links en de relevantie.
 • Analyseer welke links goed presteren en welke links kunnen worden verbeterd.
 • Werk aan uw linkbuildingstrategie om meer kwalitatieve backlinks naar uw website te krijgen.

Hoe gebruikt u Google Webmaster Tools voor het verbeteren van de mobielvriendelijkheid van uw website?

Mobiele apparaten zijn steeds populairder geworden en daarom heeft Google aangekondigd dat de mobielvriendelijkheid van een website een belangrijke factor is voor de ranking in de mobiele zoekresultaten. Google Webmaster Tools biedt hulpmiddelen om de mobielvriendelijkheid van uw website te verbeteren. Hier zijn enkele stappen om de mobielvriendelijkheid van uw website te verbeteren met Google Webmaster Tools:

 • Ga naar de pagina ‘Mobiele bruikbaarheid’ in Google Webmaster Tools.
 • Bekijk de problemen die Google heeft gevonden met betrekking tot de mobielvriendelijkheid van uw website.
 • Los de problemen op door bijvoorbeeld uw website te optimaliseren voor mobiele apparaten en gebruik te maken van een responsive design.
 • Verifieer dat de problemen zijn opgelost en bekijk de statistieken over de mobiele bruikbaarheid van uw website.