juni 21, 2024

Gutenberg editor blokken

Gutenberg is een editor in WordPress die de manier waarop gebruikers inhoud creëren en bewerken op hun website heeft veranderd. In plaats van de klassieke editor die gebruikmaakt van één enkel tekstveld, gebruikt Gutenberg blokken om inhoud te creëren en te bewerken. Dit geeft gebruikers meer vrijheid en flexibiliteit om hun inhoud aan te passen en vorm te geven. In dit artikel bespreken we verschillende soorten Gutenberg blokken die beschikbaar zijn in WordPress.

Tekst blokken

Het tekstblok is een van de meest gebruikte blokken in de Gutenberg-editor. Het biedt een tekstveld waarin gebruikers inhoud kunnen schrijven en bewerken, en het biedt een breed scala aan opmaakopties om de tekst aan te passen. Gebruikers kunnen de grootte en het lettertype van de tekst wijzigen, evenals de kleur, het uitlijnen en de achtergrondkleur van het tekstblok. Gebruikers kunnen ook opsommingstekens, genummerde lijsten en citaatblokken toevoegen aan het tekstblok.

Lijst blokken

Lijstblokken bieden gebruikers de mogelijkheid om lijsten te maken en deze aan te passen en te vormgeven. Gebruikers kunnen opsommingstekens, genummerde lijsten en lijsten met afbeeldingen maken. Gebruikers kunnen de grootte, kleur en uitlijning van de lijst wijzigen, evenals de afstand tussen de lijstitems.

Tabel blokken

Tabelblokken bieden gebruikers de mogelijkheid om tabellen toe te voegen aan hun inhoud en deze aan te passen en te vormgeven. Gebruikers kunnen rijen en kolommen toevoegen, de grootte en kleur van de tabel wijzigen en de uitlijning van de tabel aanpassen. Tabelblokken zijn handig voor gebruikers die informatie in een gestructureerde vorm willen presenteren.

Galerij blokken

Galerijblokken bieden gebruikers de mogelijkheid om meerdere afbeeldingen tegelijk te tonen. Gebruikers kunnen de grootte en uitlijning van de galerij wijzigen, evenals de beschrijving en alternatieve tekst toevoegen. Er zijn verschillende galerij-blokken beschikbaar, waaronder de standaardgalerij en de afwisselende galerij. Met de afwisselende galerij kunnen gebruikers afbeeldingen in verschillende lay-outs weergeven, zoals tegels of metselwerk.

Afbeelding blokken

Afbeeldingblokken bieden gebruikers de mogelijkheid om afbeeldingen toe te voegen aan hun inhoud en deze aan te passen en te vormgeven. Gebruikers kunnen de grootte en uitlijning van de afbeelding wijzigen, evenals de beschrijving en alternatieve tekst toevoegen. Er zijn verschillende soorten afbeeldingblokken beschikbaar, waaronder galerijen, afbeeldingslay-outs, omslagafbeeldingen en achtergrondafbeeldingen.

Video blokken

Met de videoblokken kunnen gebruikers video’s toevoegen aan hun inhoud en deze afspelen op hun website. Gebruikers kunnen de grootte en uitlijning van de video wijzigen, evenals de ondertiteling en alternatieve tekst toevoegen. Er zijn verschillende soorten videoblokken beschikbaar, waaronder YouTube-video’s, Vimeo-video’s en zelf gehoste video’s.

Audio blokken

Audio blokken bieden gebruikers de mogelijkheid om audio toe te voegen aan hun inhoud en deze af te spelen op hun website. Gebruikers kunnen de grootte en uitlijning van de audioplayer wijzigen, evenals de beschrijving en alternatieve tekst toevoegen. Er zijn verschillende soorten audioblokken beschikbaar, waaronder SoundCloud-audio, Spotify-audio en zelf gehoste audio.

Knop blokken

Knopblokken bieden gebruikers de mogelijkheid om aangepaste knoppen toe te voegen aan hun inhoud. Gebruikers kunnen de tekst en de kleur van de knop aanpassen, evenals de grootte, uitlijning en link. Er zijn verschillende soorten knopblokken beschikbaar, waaronder de standaardknop en de knop met icoon.

Code blokken

Codeblokken bieden gebruikers de mogelijkheid om codefragmenten in hun inhoud op te nemen en te formatteren. Gebruikers kunnen de taal van de code wijzigen en de stijl van de code aanpassen, zoals de achtergrondkleur en de tekstkleur. Codeblokken zijn handig voor gebruikers die tutorials of instructies willen geven over code.

Aangepaste HTML blokken

Met het aangepaste HTML-blok kunnen gebruikers aangepaste code in hun inhoud opnemen en deze opmaken. Dit blok is ideaal voor gebruikers die geavanceerde aanpassingen aan hun website willen doen en de flexibiliteit willen hebben om elk type code toe te voegen.

Scheidingslijn blokken

Scheidingslijnblokken bieden gebruikers de mogelijkheid om scheidingslijnen toe te voegen aan hun inhoud om verschillende secties van de pagina te scheiden. Gebruikers kunnen de dikte en kleur van de scheidingslijn wijzigen, evenals de stijl van de lijn. Scheidingslijnblokken zijn handig voor gebruikers die hun inhoud willen scheiden en een visueel onderscheid willen maken tussen verschillende secties.

Conclusie

Gutenberg blokken bieden WordPress-gebruikers meer flexibiliteit en creatieve vrijheid bij het maken en bewerken van inhoud. De verschillende soorten blokken die beschikbaar zijn, maken het voor gebruikers gemakkelijker om aantrekkelijke en visueel aantrekkelijke inhoud te creëren en hun websites te verbeteren. Door te experimenteren met verschillende soorten blokken en hun opmaakopties, kunnen gebruikers unieke en op maat gemaakte websites maken die zich onderscheiden van andere websites. Dus als u een WordPress-gebruiker bent, neem dan de tijd om te leren hoe u de verschillende soorten Gutenberg blokken kunt gebruiken en begin met het creëren van aantrekkelijke en visueel boeiende inhoud voor uw website.