mei 23, 2024

Hoeveel verdien je als blogger?

Bloggen is een activiteit die de afgelopen jaren enorm populair is geworden, en het is gemakkelijk om te begrijpen waarom. Het is een geweldige manier om je passie te delen met de wereld, anderen te inspireren en te informeren, en misschien zelfs geld te verdienen. Maar hoeveel kun je eigenlijk verdienen als blogger? In dit artikel bespreken we hoe bloggers geld verdienen en hoeveel ze kunnen verdienen.

Verschillende manieren om geld te verdienen als blogger

Er zijn verschillende manieren waarop bloggers geld kunnen verdienen met hun blog. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

Advertenties

Een van de meest voorkomende manieren waarop bloggers geld verdienen, is door middel van advertenties. Dit kan variëren van betaalde advertenties op de website tot affiliate marketing en gesponsorde inhoud. Advertenties kunnen een geweldige manier zijn om geld te verdienen, maar het kan ook betekenen dat de lezers van je blog moeten omgaan met meer advertenties op de website.

Affiliate marketing

Affiliate marketing is een ander populair verdienmodel voor bloggers. Hierbij promoot de blogger producten of diensten van anderen op hun blog en verdienen ze een commissie wanneer hun lezers deze producten of diensten aanschaffen via een unieke link op de blog. Dit kan variëren van enkele procenten tot een vast bedrag per verkoop.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud is inhoud waarvoor je betaald wordt om deze te plaatsen op je blog. Dit kan variëren van een gesponsorde blogpost tot een gesponsorde social media post. Gesponsorde inhoud is een effectieve manier om geld te verdienen als je al een groot publiek hebt opgebouwd.

Productverkoop

Productverkoop is een van de meest lucratieve manieren om geld te verdienen als blogger. Je kunt producten verkopen die gerelateerd zijn aan je blogthema, zoals een e-book, cursus of fysiek product. Het kan even duren om een product te ontwikkelen en te lanceren, maar als het eenmaal is gebeurd, kan het voor een constante stroom van inkomsten zorgen.

Wat bepaald je inkomen als blogger

Hoeveel je als blogger kunt verdienen, hangt af van verschillende factoren, zoals je niche, de grootte van je publiek en de manieren waarop je geld verdient. Hieronder bespreken we enkele van deze factoren.

 1. Niche

De niche waarin je blogt is een belangrijke factor bij het bepalen van je inkomstenpotentieel. Niches die meer winstgevend zijn, zoals lifestyle, mode, reizen en gezondheid, hebben over het algemeen meer mogelijkheden om geld te verdienen dan niches die minder winstgevend zijn, zoals persoonlijke ontwikkeling en hobby’s.

 1. Grootte van het publiek

De grootte van je publiek is ook een belangrijke factor bij het bepalen van je inkomstenpotentieel. Hoe groter je publiek, hoe meer mensen je advertenties en producten te zien krijgen en hoe meer geld je kunt verdienen.

 1. Verdienmodel

Je verdienmodel als blogger is ook van belang bij het bepalen van je inkomstenpotentieel. Sommige verdienmodellen, zoals advertenties en affiliate marketing, leveren over het algemeen minder op dan productverkoop en gesponsorde inhoud. Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende verdienmodellen en te ontdekken wat het beste werkt voor jouw blog en publiek.

Inkomsten van bloggers

Het inkomen van bloggers varieert sterk en hangt af van verschillende factoren. Hieronder bespreken we enkele voorbeelden van bloggers en hun inkomsten per niche.

 • Lifestyle blogger; Een lifestyle blogger met een publiek van ongeveer 100.000 unieke bezoekers per maand verdient gemiddeld tussen de €1.500 en €3.000 per maand. Dit inkomen wordt meestal gegenereerd door middel van advertenties en affiliate marketing.
 • Reisblogger; Een reisblogger met een publiek van ongeveer 50.000 unieke bezoekers per maand verdient gemiddeld tussen de €1.000 en €2.500 per maand. Dit inkomen wordt meestal gegenereerd door middel van gesponsorde inhoud en affiliate marketing.
 • Foodblogger; Een foodblogger met een publiek van ongeveer 50.000 unieke bezoekers per maand verdient gemiddeld tussen de €1.000 en €2.500 per maand. Dit inkomen wordt meestal gegenereerd door middel van gesponsorde inhoud en affiliate marketing.
 • Modeblogger; Een modeblogger met een publiek van ongeveer 50.000 unieke bezoekers per maand verdient gemiddeld tussen de €1.000 en €2.500 per maand. Dit inkomen wordt meestal gegenereerd door middel van gesponsorde inhoud en affiliate marketing.
 • Productblogger; Een productblogger met een publiek van ongeveer 50.000 unieke bezoekers per maand verdient gemiddeld tussen de €2.000 en €5.000 per maand. Dit inkomen wordt meestal gegenereerd door middel van productverkoop en affiliate marketing.

Hoeveel verdienen bloggers?

Er zijn verschillende bloggers die openlijk hebben gedeeld hoeveel ze verdienen met hun blog. Hieronder vind je een lijst van enkele voorbeelden:

 1. Michelle Schroeder-Gardner – De blogger achter Making Sense of Cents heeft in het verleden gedeeld dat ze meer dan $100.000 per maand verdient met haar blog, voornamelijk via affiliate marketing.
 2. Pat Flynn – De blogger achter Smart Passive Income heeft onthuld dat hij meer dan $100.000 per maand verdient met zijn blog, voornamelijk via affiliate marketing, advertenties en digitale producten.
 3. Carly Heitlinger – De blogger achter The College Prepster heeft onthuld dat ze tussen de $20.000 en $30.000 per maand verdient met haar blog, voornamelijk via gesponsorde inhoud en affiliate marketing.
 4. Rosemarie Groner – De blogger achter The Busy Budgeter heeft onthuld dat ze meer dan $100.000 per maand verdient met haar blog, voornamelijk via digitale producten en affiliate marketing.
 5. Lindsay Ostrom – De blogger achter Pinch of Yum heeft onthuld dat ze tussen de $50.000 en $100.000 per maand verdient met haar blog, voornamelijk via gesponsorde inhoud, affiliate marketing en digitale producten.
 6. Abby Lawson – De blogger achter Just a Girl and Her Blog heeft onthuld dat ze tussen de $30.000 en $60.000 per maand verdient met haar blog, voornamelijk via digitale producten en affiliate marketing.

Het delen van specifieke inkomenscijfers is niet altijd gebruikelijk in de Nederlandse bloggemeenschap. Hieronder vind je echter een lijst met Nederlandse bloggers die openlijk hebben gedeeld hoeveel ze verdienen met hun blog:

 1. Cynthia Schultz (MissLipgloss) – In 2018 verdiende ze naar verluidt €100.000 per jaar met haar blog.
 2. Sabine Metz (Oh My Foodness) – In een interview met RTL Nieuws in 2018 onthulde ze dat ze tussen de €3.000 en €4.000 per maand verdiende met haar blog.
 3. Jiami Jongejan (Lifesplash) – In 2016 onthulde ze dat ze gemiddeld tussen de €4.000 en €5.000 per maand verdiende met haar blog.
 4. Serena Verbon (Beautylab) – In een interview met Glamour in 2016 onthulde ze dat ze op dat moment zo’n €5.000 per maand verdiende met haar blog.

Het is belangrijk om op te merken dat inkomens van bloggers kunnen variëren en afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder het type blog, het verdienmodel en de omvang van het publiek.

Belangrijke overwegingen

Er zijn enkele belangrijke overwegingen waar rekening mee moet worden gehouden voor als je geld wil verdienen als blogger. Hier zijn er een paar:

 • Consistentie Het is belangrijk om consistent te zijn in het publiceren van inhoud op je blog. Dit zorgt ervoor dat je publiek betrokken blijft en dat je potentiële inkomstenbronnen, zoals advertenties, blijven stromen.
 • Publieksbetrokkenheid Het opbouwen van een betrokken publiek is cruciaal voor het verdienen van geld als blogger. Dit betekent het betrekken van je publiek bij je inhoud, reageren op opmerkingen en feedback en het opbouwen van een gemeenschap rondom je blog.
 • Promotie Het promoten van je blog is essentieel om een groter publiek te bereiken en meer geld te verdienen. Dit kan via sociale media, gastbloggen, samenwerkingen met andere bloggers en het gebruik van zoekmachine-optimalisatie (SEO).

Conclusie

Het verdienen van