Aan het begin van de maand werd de wereld wakker geschud met een nieuwe functie bij Instagram; namelijk Instagram stories zoals werd medegedeeld op de blog van Instagram. Dit kwam redelijk uit het niets en de vergelijking met Snapchat was al snel gemaakt.
Niet zo heel erg raar aangezien de opzet precies hetzelfde is; foto’s en filmpjes die een beperkte tijd beschikbaar zijn en daarna weer van het world wide web verdwijnen. De eerste dagen was er veel buzz over vanwege de gelijkenis met Snapchat.
Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik een keer Snapchat heb geïnstalleerd en het zo’n drama vond dat ik weer de app van mijn telefoon heb verwijderd. Maar goed ook, want voor je het weet wordt het bijhouden van social media accounts een dayjob.
Niet alleen je eigen account beheren, maar ook het volgen van andere profielen. Nu Instagram Stories ongeveer een week beschikbaar is in Nederland blikte ik eens terug; Instagram stories; do or don’t?
Hoe werkt Instagram stories?
Het bekijken van de filmpjes van de profielen die je volgt gaat heel eenvoudig. Bovenaan je homepagina staat een horizontale feed met profielfoto’s met paarsoranje cirkels eromheen. Door daarop te klikken krijg je de filmpjes te zien.
De nieuwste filmpjes vind je als eerste. Dus als je meerdere keren per dag actief bent kom je vaker vooraan te staan. Hij speelt automatisch door naar het volgende filmpje of foto van die persoon, of de volgende. Heel simpel dus.
Wil je van een specifiek persoon iets zien kan je natuurlijk scrollen of het profiel van die persoon zoeken en als daar een paarsoranje rand omheen staat, daarop klikken. Als je een storie al hebt gezien wordt het grijs. Zo weet je precies wat nieuwe content is.
Instagram stories openen
In het begin is het wel even puzzelen om alle functionaliteiten uit Instagram stories te halen.
Toch duurde het even voordat ik doorhad dat het knopje met het kruisje daar linksboven bedoeld is om zelf Instagram stories te maken en delen. Als je het eenmaal hebt gevonden is het eigenlijk ook wel heel erg logisch.
Later kwam ik erachter dat als je op de homepagina staat en je vanaf links swipet, je ook Instagram stories opent. Naast dus het openen via de profielfoto.
Foto’s en filmpjes maken voor Instagram stories
Maar je zit in de interface en ziet rechts bovenaan een pijltje waarmee je weer terugscrollt naar home.
Onderaan in het midden zie je een grote opnameknop; één keer indrukken is een foto als je hem vasthoudt, maak je een filmpje waarbij je dus zelf kan bepalen hoelang dat duurt. Je ziet direct het resultaat en kan dit door het pijltje dat naar boven wijst meteen uploaden.
Met de knop links daarvan met de bekende bliksemschicht kan je de flitser bedienen en met de twee pijltjes in cirkelvorm kan je van camera wisselen om een selfie te maken.
Nu maak ik zelf graag liggende foto’s, bij Instagram stories worden deze echter horizontaal weergegeven. Het is dus beter om staande foto’s te maken. Hoeven je kijkers niet te kantelen.
Tegenwoordig (november 2017) zijn er ook een soort van special effects die je kan toevoegen.
- Boomerang clips; korte filmpjes waarin een beweging eindeloos wordt herhaald.
- Superzoom; in diverse frames zoemt hij in inclusief geluid.
- Terugspeelvideo; om een filmpje achteruit af te spelen.
- Handsfree; één keer klikken om te filmen in plaats van ingedrukt te houden.
Live op Instagram
Net als op Facebook kan je tegenwoordig ook via Instagram ‘live’. Je hebt dan een stream waarbij mensen kunnen inschakelen om te kijken. Je volgers krijgen daar een melding van zodat ze weten hoe of wat.
Tijdens de liveverbinding kunnen ze ook reageren wat je in je scherm ziet of hartjes achterlaten. Om live te gaan heb je wel een stabiele verbinding nodig. Als dat is gecontroleerd, telt hij af en dan pas zendt hij uit.
Het duurt dus even tussen het ‘klikken’ en het ‘uitzenden’. De live optie zie je onderaan het scherm links van ‘normaal’ met de camerafunctie.
Eerder gemaakte foto’s uploaden
Wat nog maar beperkt bekend is dat je ook eerder gemaakte foto’s kan laden. Hiervoor swipe je het scherm naar beneden zodat er bovenaan een feed ontstaat met de foto’s en filmpjes die je de afgelopen 24 uur hebt gemaakt.
Ook foto’s die je via Whatsapp of andere apps hebt binnengekregen, vind je hier tussen. Ook hyperloops en boomerangs kan je gebruiken (eigendom van Facebook, die ook eigenaar is van Instagram).
De kwaliteit van dit beeldmateriaal is natuurlijk veel beter, maar kan wel trager zijn. Nieuw is de knop onderaan het scherm, waarbij je in het vierkantje door kan klikken naar de opslag van de camera en kan kiezen uit foto’s.
Foto’s verhaal bewerken & Filters & Polls & Tags & Lenzen
Voordat je dat doet, kan je links bovenaan kiezen voor het abc en een tekst toevoegen aan de foto. Natuurlijk kan je via je toetsenbord de standaardemoji’s en afbeeldingen gebruiken om je foto op te vrolijken. Met behulp van twee vingers kan je deze groter of kleiner maken of draaien.
Ook kan je kiezen voor een kleurenpalet waarmee je met je vinger kan tekenen. Van een hartje of een zonnetje, tot het gebruiken als markeerstift; alles kan.
Naast zelf tekst toevoegen kan je ook gebruik maken van standaardfuncties; zoals het toevoegen van een poll, weerbericht, geo-tag (locatie) etc. Daarvoor klik je op het ‘blaadje’ met het gezichtje erop. Als je verder scrollt vind je hier naast ‘stickers’ ook emoji’s om toe te voegen aan de afbeelding.
Natuurlijk kan je ook een filter gebruiken voor je foto om hem te perfectioneren. Hiervoor swipe je eenvoudig naar links of rechts om de diverse foto’s toe te voegen. Deze worden echter niet toegepast op teksten en tekeningen.
Nieuw sinds oktober 2017 is de mogelijkheid om in navolging van Facebook messenger een selfie te voorzien van een speciale lens. Je hebt zowel stille lenzen als met een bewegend beeld.
Op het moment dat je klikt, wordt dat de opname. Je kan er ook een filmpje van maken door de button ingedrukt te houden, zoals je normaal in stories ook een filmpje maakt. Onder in beeld, naast de opnameknop vind je een knop voor de flits, wisselen van camera en de lenzen.
Mentions
Nieuw is dat je meerdere captions (teksten) kan toevoegen aan je foto, dus niet alles in 1 tekstvak hoeft. Je kan ook mentions toevoegen; dit is het gebruiken van een hashtag of het taggen van een persoon. Dat laatste kan alleen als je die persoon ook volgt. Als je op een hashtag klikt kan je ook de andere stories en foto’s zien met die hashtag.
Links toevoegen / swipen in Instagram stories
Misschien is het je ook opgevallen dat er links worden toegevoegd aan berichten, zodat je direct kan doorklikken naar een website. Deze functionaliteit is voorlopig alleen nog maar beschikbaar voor geverifieerde accounts (met zo’n blauw embleem) van bekende personen, artiesten, merken etc. of als je meer dan 10.000 volgers hebt.
Je ziet dus ook steeds vaker influencers volgers kopen zodat ze op de 10.000 zitten, en vervolgens iedere foto likes kopen zodat niet opvalt dat de helft gekocht is. Al zie je dat meteen als je kijkt naar de namen van de personen die liken…
Instagram Stories toevoegen aan mijn verhaal
De volgende stap is natuurlijk het toevoegen van deze foto of het filmpje aan je feed. Tevreden met het resultaat? Kies dan voor het pijltje naar boven zodat je kan kiezen naar wie je hem kan sturen; privé, een groep of toevoegen aan ‘mijn verhaal op Instagram stories.
Op het scherm van bewerken kan je ook kiezen voor een plusje in een rondje met daaronder mijn verhaal. Als je daar op klikt wordt het toegevoegd aan ‘mijn verhaal’ en scheelt het weer een tussenstap.
Eenmaal toegevoegd blijft hij 24 uur beschikbaar voor je volgers. Mensen die je niet volgen kunnen dus niets zien, tenzij je profiel openbaar is. Dan kunnen ze via je profielpagina ook je Instagram stories bekijken.
Je kan ook reageren op het beeld van een ander door in het filmpje naar boven te swipen. Dit komt bij de ander in zijn inbox te staan, anderen zien het in ieder geval niet. Dat vind ik stiekem wel jammer.
Meerdere foto’s toevoegen aan Instagram Stories Verhaal
Regelmatig zie je dat meerdere mensen meerdere foto’s toevoegen aan een Instagram stories.
Het lijkt dan bijvoorbeeld net alsof er een soort filmpje komt met iedere keer nieuwe tekst tevoorschijn komt of met een poll. Dit doe je door dezelfde foto een aantal keer toe te voegen, of na het toevoegen meteen op te slaan en nog een tekst toe te voegen.
Door deze achter elkaar te plaatsen lijkt het net alsof het een filmpje is met nieuwe tekst. Je plaatst de foto’s dus los van elkaar en voegt ze toe aan je verhaal.
Instagram stories verwijderen
Heb je een stories geplaatst, maar wil je hem liever nog een keer aanpassen of verwijderen? Swipe dan omhoog bij de stories. Je krijgt dan te zien wie hem heeft gezien, en in het midden staan drie symbolen.
Bij de eerste kan je Instagram stories opslaan op je telefoon, bij de tweede bewerken om in je Instagram feed te delen en als derde de prullenbak om hem te verwijderen.
Hoogtepunten Instagram Stories; langer dan 24 uur zichtbaar
Nieuw sinds december 2017 zijn de hoogtepunten in Instagram Stories. Daarmee kan je meerdere Instagram stories bundelen of als hoogtepunt toevoegen aan je Instagramaccount. Deze worden onder je profiel weergegeven en boven je feed.
Iedere keer als je een nieuwe foto toevoegt aan een hoogtepunt komt deze vooraan te staan. Je kan ervoor kiezen om bijvoorbeeld een momentopname te delen, zoals een vakantie of dagje uit. Of juist een vast thema zoals kapsels of foodfoto’s.
Deze kan je toevoegen door een hoogtepunt aan te klikken, rechtsonderaan te klikken op de drie puntjes met meer en dan hoogtepunt bewerken.
In uitgelicht zie je dan de stories staan die toegevoegd zijn, en als je kiest voor archief zie je alle stories (ook ouder dan 24 uur). Die kan je dan selecteren en toevoegen. Ze worden wel in chronologische volgorde toegevoegd aan het verhaal.
Deze hoogtepunten blijven onder je profiel staan en daarmee ‘bewaar’ je de stories langer dan 24 uur.
Statistieken Instagram Stories
Nieuwsgierig naar hoe ‘goed’ een Instagram storie het doet? Onderaan zie je natuurlijk al een getalletje staan dat het aantal views weergeeft. Als je naar beneden swipet krijg je een overzicht met alle Instagram stories en de views. Je kan ook precies zien wie er heeft gekeken.
Wat ook heel handig is dat je hier een Instagram storie kan verwijderen. Bijvoorbeeld omdat je man er twee vrijwel dezelfde achter elkaar heeft geplaatst 😉 Of je hem toch liever niet online hebt staan.
Naast views zie je drie puntjes boven elkaar waarmee je in een klein menu komt. Hier kan je kiezen voor verwijderen, delen als bericht, foto opslaan en verhaalinstellingen.
Als je hem deelt als bericht wordt het toegevoegd aan je Instagram feed en gebruiken ze het om te delen op andere social media zoals Instagram en Twitter. Eventueel kan je het daarna weer verwijderen.
Bij verhaalinstellingen kan je kiezen wie je wilt blokkeren om de filmpjes te zien. Of van wie je reacties op berichten toestaat. Dit kan iedereen zijn, maar ook personen die je volgt of uit.
Het blokkeren kan ook door op het kruisje te klikken van personen die hem al gezien hebben of via het menu in het profiel van de betreffende persoon.
Mocht er nog iets zitten dat ik ben vergeten hoor ik het natuurlijk graag!
Wat verandert er?
De laatste jaren wordt Instagram steeds meer overheerst door mooie feeds waarbij alles op elkaar afgestemd is. Qua look and feel, filters, kleurgebruik, het gevoel dat je er mee wilt oproepen en ga zo maar door.
Als ik naar mezelf kijk was Instagram voor mij in eerste instantie een soort photodiary waarbij ik iedere dag wel één á twee keer iets probeerde te delen. Met name de momenten die ik later met mijn kinderen wil meegeven.
Dat is voor mij ook de drijvende motor; en niet de blog of iets anders. Wel merkte ik dat dit vooral interessant is voor de ‘leuke’ momenten. De dagen dat je de hele dag thuis zit, zien er al snel hetzelfde uit en zijn dan minder snel ‘Instagramwaardig’.
Daarnaast vond ik het af en toe wel leuk om een voorproefje te geven van projecten waarmee ik bezig was voor de blog. Maar merkte ik ook dat dit gekopieerd werd. Reden dus om dat niet meer te doen.
Wel was ik van plan om dan als een diy online stond of recept de foto die ik had willen / kunnen delen te plaatsen maar dat vergeet ik gewoon heel vaak. Daarvoor ben ik er niet genoeg mee bezig.
Nu was ik eigenlijk helemaal niet bezig met de perfecte feed, en in principe nog steeds niet. Maar toch merk ik dat ik nu steeds meer de afweging maak of een foto wel past bij de rest van de reeks.
Waarbij die herinneringen van dagjes uit, vakantie, tot en met dagelijkse dingen zoals het spelen met water in terug komen. Foto’s die mijn ouders vroeger ook van mij hebben gemaakt en ik leuk vind om terug te zien. Ik hoop dan ook echt dat Instagram later nog bestaat.
Of dat ik op tijd de kans krijg om ze in fotoboeken af te drukken zoals destijds met Hyves is aangeboden.
Instagram of Snapchat?
Al een paar jaar lijdt Instagram onder Snapchat. Waar Snapchat meerdere keren per dag gebruikt wordt voor korte snaps zodat je iemand anders kan volgen in zijn doen en laten.
Is Instagram er steeds meer voor het perfecte plaatje. Foto’s die nauwkeurig zijn afgestemd op de overige foto’s, bewerkt en voorzien van pakkende teksten en hashtags worden gedeeld.
Hierdoor zag Instagram echter steeds minder bezoekers terugkomen. Daarom werd het algoritme al aangepast zodat je net als op Facebook niet de grams in chronologische volgorde ziet maar op basis van likable content.
Al is het natuurlijk nog wel een leuke bonus dat je daar leuke gimmicks kan toevoegen aan je foto terwijl je bij Instagram stories enkel platte tekst en je tekenkwaliteiten los kan laten.
Ook een groot nadeel is de slechte kwaliteit van de foto’s en filmpjes die je deelt met Instagram Stories. Ik heb echter geen idee of dat met Snapchat beter is. Het laden wil ook niet altijd even snel gaan. Je moet soms even geduld hebben.
Nu heb ik geen Snapchat, of althans ik kwam er niet uit. Dus voor mij wint Instagram het al op gebruikersvriendelijkheid. Daarnaast heeft Instagram twee keer zoveel leden.
Dat zorgt ervoor dat ik om me heen hoor dat Instagram stories meer views hebben dan Snapchat, logisch omdat er alleen al meer bezoekers zijn. Aangezien het bijhouden van social media veel tijd kost en twee nagenoeg gelijke media best veel werk is, vrees ik dat Snapchat het haasje is.
Heb jij al kennis gemaakt met Instagram Stories en is het een do or don’t?