april 19, 2024

Largest Contentful Paint (LCP): de sleutel tot snellere laadtijden en betere gebruikerservaring

Als je wel eens op een website hebt gesurft, ben je vast wel eens tegen het volgende probleem aangelopen: het duurt erg lang voordat de website volledig is geladen en je kunt beginnen met browsen. Dit kan erg frustrerend zijn, vooral als je dringend informatie nodig hebt. Om dit probleem aan te pakken, heeft Google een nieuwe metriek geïntroduceerd: Largest Contentful Paint (LCP). In dit artikel bespreken we wat Largest Contentful Paint is, hoe het werkt en hoe je het kunt verbeteren om de gebruikerservaring van je website te optimaliseren.

Wat is Largest Contentful Paint?

Largest Contentful Paint (LCP) is een van de drie Core Web Vitals-metrieken die in 2021 door Google zijn geïntroduceerd om de prestaties van een website te meten en te verbeteren. LCP meet de tijd die nodig is om het grootste zichtbare element op een pagina te laden, zoals een afbeelding, video of blok tekst. Het grootste zichtbare element wordt het “largest contentful paint” genoemd.

LCP is belangrijk omdat het een directe invloed heeft op de gebruikerservaring van een website. Als de grootste zichtbare elementen op een pagina te langzaam laden, kan dit leiden tot een trage laadtijd en een slechte gebruikerservaring. Door de LCP te optimaliseren, kan de laadtijd van een pagina worden versneld en de gebruikerservaring worden verbeterd.

Hoe werkt Largest Contentful Paint?

Largest Contentful Paint wordt gemeten vanaf het moment dat een gebruiker op een link klikt of een URL invoert en de website begint te laden, tot het moment dat het grootste zichtbare element op de pagina volledig is geladen. Om de LCP te bepalen, moet de browser weten welk element het grootste is en wanneer het volledig is geladen.

Er zijn verschillende manieren waarop de browser het grootste zichtbare element kan identificeren en meten. Een van de methoden die de browser gebruikt, is het scannen van de HTML van de pagina en het identificeren van het grootste element op basis van de afmetingen. Dit element wordt vervolgens gecontroleerd om te zien of het volledig is geladen.

Hoe kun je Largest Contentful Paint verbeteren?

Er zijn verschillende manieren waarop je de Largest Contentful Paint kunt verbeteren en de gebruikerservaring van je website kunt optimaliseren. Hier zijn enkele tips:

Verklein afbeeldingen en video’s

Een van de meest voorkomende oorzaken van een trage LCP is het gebruik van grote afbeeldingen en video’s op een pagina. Deze bestanden hebben vaak een grote bestandsgrootte en kunnen lang duren om te laden. Door de bestandsgrootte van afbeeldingen en video’s te verkleinen, kunnen ze sneller worden geladen en kan de LCP worden verbeterd.

Er zijn verschillende tools beschikbaar om afbeeldingen en video’s te comprimeren en te optimaliseren voor webgebruik, zoals TinyPNG en Compressor.io.

Verminder het aantal HTTP-verzoeken

Elk HTTP-verzoek dat nodig is om een pagina te laden, kan de laadtijd van een pagina vertragen. Hoe meer HTTP-verzoeken er nodig zijn, hoe langer het duurt voordat de pagina volledig is geladen en de LCP wordt bereikt. Het verminderen van het aantal HTTP-verzoeken kan de LCP verbeteren en de laadtijd van een pagina versnellen.

Je kunt het aantal HTTP-verzoeken verminderen door het combineren van bestanden en het gebruik van caching. Door afbeeldingen en andere bestanden te combineren tot één bestand, kan het aantal HTTP-verzoeken worden verminderd. Het gebruik van caching zorgt ervoor dat bepaalde elementen, zoals afbeeldingen en stylesheets, worden opgeslagen in de browsercache, zodat ze niet telkens opnieuw hoeven te worden gedownload bij elk bezoek aan de website.

Optimaliseer de serverprestaties

De prestaties van de server waarop je website wordt gehost, kunnen ook van invloed zijn op de LCP. Als de server te langzaam is, kan het langer duren voordat de pagina volledig is geladen en de LCP wordt bereikt. Door de serverprestaties te optimaliseren, kun je de laadtijd van een pagina en de LCP verbeteren.

Enkele manieren om de serverprestaties te verbeteren zijn het gebruik van een snellere hostingprovider, het optimaliseren van de serverconfiguratie en het minimaliseren van de hoeveelheid serverbelasting door bijvoorbeeld het gebruik van caching.

Conclusie

Largest Contentful Paint is een belangrijke metriek voor de prestaties van een website en de gebruikerservaring. Door de LCP te optimaliseren, kun je de laadtijd van een pagina versnellen en de gebruikerservaring verbeteren. Enkele manieren om de LCP te verbeteren zijn het verkleinen van afbeeldingen en video’s, het verminderen van het aantal HTTP-verzoeken en het optimaliseren van de serverprestaties. Door deze technieken te gebruiken, kun je de LCP van je website optimaliseren en zorgen voor een snellere laadtijd en betere gebruikerservaring.