Als website-eigenaar wil je natuurlijk graag dat jouw website gevonden wordt door zoekmachines zoals Google. Het is dan ook belangrijk dat de zoekmachine de juiste pagina’s kan indexeren. Echter, er kunnen verschillende redenen zijn om bepaalde pagina’s op je website niet te indexeren. In dit artikel bespreken we wat no index artikelen zijn, waarom je ze zou willen gebruiken en hoe je deze implementeert.
Wat zijn no index artikelen?
Een no index artikel is een webpagina die wordt gemarkeerd als ‘niet indexeren’ voor zoekmachines zoals Google. Dit betekent dat de pagina niet wordt opgenomen in de zoekresultaten en dus niet vindbaar is via zoekopdrachten.
Er zijn verschillende redenen waarom je bepaalde pagina’s op je website niet zou willen indexeren. Bijvoorbeeld omdat het om een tijdelijke pagina gaat, of omdat de pagina geen toegevoegde waarde heeft voor de bezoeker. In deze gevallen kan je gebruik maken van no index tags.
Waarom zou je no index artikelen willen gebruiken?
Er zijn verschillende redenen waarom je no index artikelen zou willen gebruiken op je website. Hieronder staan een aantal veel voorkomende redenen:
- Tijdelijke pagina’s
Soms creëer je tijdelijke pagina’s voor bijvoorbeeld een speciale aanbieding of een evenement. Deze pagina’s hebben vaak geen toegevoegde waarde voor bezoekers buiten de context van het evenement. Door deze pagina’s te no indexeren voorkom je dat ze worden geïndexeerd door zoekmachines en onnodig in de zoekresultaten verschijnen.
- Dubbele content
Als je dezelfde inhoud op meerdere pagina’s op je website hebt staan, kan dit gezien worden als dubbele content. Dit kan een negatieve invloed hebben op je SEO-ranking. Door één van deze pagina’s als no index te markeren, geef je aan dat deze pagina niet geïndexeerd hoeft te worden.
- Privacygevoelige informatie
Soms heb je informatie op je website staan die privacygevoelig is en niet openbaar gemaakt mag worden. Denk bijvoorbeeld aan informatie over klanten of medewerkers. Door deze pagina’s te no indexeren, voorkom je dat deze informatie in zoekresultaten verschijnt.
Nu je weet wat no index artikelen zijn en waarom je ze zou willen gebruiken, is het tijd om te kijken hoe je ze implementeert. Er zijn verschillende manieren om no index tags toe te voegen aan je pagina’s.
Robots meta-tag
De meest gebruikte manier om no index tags toe te voegen, is via de robots meta-tag. Deze tag geeft zoekmachines instructies over hoe ze pagina’s op je website moeten indexeren.
Om een pagina te no indexeren, voeg je het volgende stukje code toe aan de head-sectie van de HTML van de pagina:<meta name=”robots” content=”noindex”>
Hiermee geef je zoekmachines aan dat de pagina niet geïndexeerd hoeft te worden.
Tip: Als je gebruik maakt van plugins zoals Yoast of Rankmath kan je via instellingen en dan advanced de robots meta van een artikel ook instellen als no index.
HTTP-header
Een andere manier om no index tags toe te voegen, is via de HTTP-header. Dit is een bericht dat wordt verzonden tussen de webserver en de browser
om specifieke instructies te geven over hoe de pagina moet worden behandeld. Om een pagina te no indexeren via de HTTP-header, voeg je de volgende code toe aan de serverconfiguratie:
X-Robots-Tag: noindex
Je kunt deze methode gebruiken als je meerdere pagina’s op je website wilt no indexeren. Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de serverconfiguratie correct is ingesteld om deze methode te laten werken.
Robots.txt-bestand Een derde manier om no index tags toe te voegen, is via het robots.txt-bestand. Dit bestand is een tekstbestand dat instructies bevat voor zoekmachines over welke pagina’s wel of niet geïndexeerd mogen worden.
Om een pagina te no indexeren via het robots.txt-bestand, voeg je de volgende code toe:
User-agent: * Disallow: /paginanaam/
Hiermee geef je aan dat de pagina niet geïndexeerd mag worden voor alle zoekmachines. Het is belangrijk om te weten dat deze methode niet gegarandeerd werkt, omdat zoekmachines zich niet altijd aan de instructies in het robots.txt-bestand houden.
Conclusie
Het niet indexeren van bepaalde pagina’s op je website kan verschillende voordelen hebben, zoals het voorkomen van dubbele content of het beschermen van privacygevoelige informatie. No index tags kunnen gemakkelijk worden toegevoegd via de robots meta-tag, HTTP-header of robots.txt-bestand. Het is belangrijk om te weten welke methode het beste werkt voor jouw website en om ervoor te zorgen dat deze correct is ingesteld om ervoor te zorgen dat de pagina’s niet worden geïndexeerd.