juni 21, 2024

Nofollow linkjes waardevol? Ja, zeker wel!

Als je bezig bent met zoekmachineoptimalisatie (SEO), dan heb je waarschijnlijk al gehoord van nofollow linkjes. In tegenstelling tot dofollow linkjes, dragen nofollow linkjes geen linkjuice over naar de gelinkte pagina. Maar betekent dat dat nofollow linkjes helemaal waardeloos zijn? Absoluut niet! In dit artikel gaan we dieper in op waarom nofollow linkjes nog steeds waardevol kunnen zijn.

Wat zijn nofollow linkjes?

Een nofollow linkje is een HTML attribuut dat aan een link kan worden toegevoegd om zoekmachines te laten weten dat ze de link niet moeten volgen. Dit betekent dat het linkje geen linkjuice overdraagt aan de gelinkte pagina. In plaats daarvan wordt de link gezien als een “gewone” hyperlink zonder enige SEO waarde.

Waarom worden nofollow linkjes gebruikt?

Nofollow linkjes worden meestal gebruikt om te voorkomen dat spammy links of betaalde links de ranking van een website beïnvloeden. Zoekmachines zoals Google hebben aangegeven dat ze niet willen dat websites betaalde links gebruiken om hun ranking in de zoekresultaten te manipuleren. Daarom moeten websites die betaalde links gebruiken deze markeren met een nofollow attribuut, om te voorkomen dat deze links de ranking van de gelinkte pagina beïnvloeden.

Nofollow linkjes zijn ook handig voor websites die gebruikers gegenereerde inhoud hebben, zoals blogs of forums. Als deze websites toestaan dat gebruikers links toevoegen, kunnen ze nofollow linkjes gebruiken om te voorkomen dat spammy links of links van lage kwaliteit de ranking van de website beïnvloeden.

Waarom zijn nofollow linkjes toch waardevol?

Ondanks dat nofollow linkjes geen linkjuice overdragen, zijn er verschillende redenen waarom ze toch waardevol kunnen zijn voor jouw website:

Verhoogde zichtbaarheid en naamsbekendheid

Nofollow linkjes kunnen nog steeds waardevol zijn omdat ze jouw website zichtbaar maken voor een nieuw publiek. Als een website met een hoge autoriteit een link plaatst naar jouw website, kunnen mensen die die website bezoeken geïnteresseerd zijn in jouw website en doorklikken naar jouw website. Dit kan resulteren in meer verkeer en naamsbekendheid voor jouw website.

Verhoogde relevantie en betrouwbaarheid

Een nofollow linkje kan ook waardevol zijn omdat het jouw website kan helpen om meer relevant te worden in jouw niche. Als jouw website links heeft vanaf andere websites die relevant zijn voor jouw niche, dan kan dat jouw zoekresultaten verbeteren. Als mensen op zoek zijn naar informatie over jouw niche en jouw website hoog in de zoekresultaten verschijnt, dan is de kans groter dat ze jouw website bezoeken en converteren.

Sociale signalen

Nofollow linkjes kunnen ook waardevol zijn omdat ze sociale signalen kunnen genereren. Als een nofollow linkje wordt gedeeld op social media, kan dit resulteren in meer verkeer naar jouw website en meer shares en likes. Dit kan leiden tot meer naamsbekendheid en een grotere online aanwezigheid.

Inkomende links naar jouw website vanuit sociale media kunnen ook bijdragen aan het opbouwen van een online gemeenschap rond jouw merk. Door interactie te hebben met deze gemeenschap en het delen van kwalitatieve content op sociale media, kun je vertrouwen opbouwen bij je volgers en hen aanmoedigen om jouw merk te promoten.

Meer mogelijkheden voor samenwerking en partnerships

Nofollow linkjes kunnen ook waardevol zijn omdat ze deuren openen naar potentiële samenwerkingen en partnerships met andere websites. Als een website naar jouw website linkt, kan dat aangeven dat ze jouw website interessant vinden en bereid zijn om samen te werken. Dit kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen en mogelijkheden voor groei.