mei 23, 2024

RankMath versus Yoast: welke SEO-plugin is beter?

Als het gaat om zoekmachine-optimalisatie (SEO), zijn er veel hulpmiddelen en technieken die je kunt gebruiken om je website te verbeteren. Een van de belangrijkste hulpmiddelen zijn SEO-plugins die speciaal zijn ontworpen om je te helpen je website te optimaliseren voor zoekmachines. Twee van de meest populaire SEO-plugins zijn RankMath en Yoast. In dit artikel zullen we de twee plugins vergelijken en bepalen welke beter is.

Wat is RankMath?

RankMath is een gratis SEO-plugin die is ontworpen om je te helpen bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Het biedt een breed scala aan functies, zoals gedetailleerde analyse en optimalisatie van zoekwoorden, geavanceerde sitemaps, een geavanceerde SEO-analyse, 404-controle, interne link-analyse, enz. RankMath beweert dat het gebruiksvriendelijker is dan Yoast en beschikt over meer functies.

Wat is Yoast?

Yoast is een populaire SEO-plugin die is ontworpen om je te helpen bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Het biedt een breed scala aan functies, zoals gedetailleerde analyse en optimalisatie van zoekwoorden, geavanceerde sitemaps, een geavanceerde SEO-analyse, 404-controle, interne link-analyse, enz. Yoast is al geruime tijd een van de populairste SEO-plugins en heeft een reputatie opgebouwd als een betrouwbare en effectieve tool voor het optimaliseren van je website.

Vergelijking van functies

Beide plugins bieden vergelijkbare functies en tools om je te helpen je website te optimaliseren voor zoekmachines. Hieronder staan enkele van de belangrijkste functies die beide plugins bieden:

 • Gedetailleerde analyse en optimalisatie van zoekwoorden
 • Geavanceerde sitemaps
 • Geavanceerde SEO-analyse
 • 404-controle
 • Interne link-analyse
 • Integratie met Google Search Console
 • Integratie met Google Analytics

Hoewel beide plugins vergelijkbare functies bieden, heeft RankMath enkele extra functies die niet beschikbaar zijn in Yoast. Hier zijn enkele van de extra functies die RankMath biedt:

 • Geïntegreerde 404-monitoring en -beheer
 • Verbinding met Google Trends
 • Mogelijkheid om meerdere focus-zoekwoorden in te stellen
 • Mogelijkheid om rich snippets op te nemen

Gebruikersinterface

Een van de belangrijkste verschillen tussen RankMath en Yoast is de gebruikersinterface. RankMath beweert dat hun interface gebruiksvriendelijker is dan die van Yoast en dat gebruikers gemakkelijker toegang hebben tot alle functies en tools die ze nodig hebben om hun website te optimaliseren. Yoast heeft een eenvoudig te gebruiken interface en biedt de meeste tools en functies die nodig zijn voor de meeste gebruikers.

Prijs

Beide plugins bieden gratis en betaalde versies. De gratis versie van RankMath biedt meer functies dan de gratis versie van

Yoast, maar de betaalde versie van Yoast biedt meer geavanceerde functies dan de betaalde versie van RankMath. De betaalde versie van RankMath is relatief nieuw en biedt momenteel minder geavanceerde functies dan de betaalde versie van Yoast.

Prestaties en snelheid

Een ander belangrijk aspect om te overwegen bij het vergelijken van RankMath en Yoast is de prestaties en snelheid van de plugins. RankMath is lichter dan Yoast en heeft minder serverbronnen nodig, waardoor het over het algemeen sneller is en minder belasting op je server legt. Yoast kan traag worden als je veel pagina’s en berichten op je website hebt. Dit kan ertoe leiden dat je website trager laadt, waardoor gebruikers mogelijk afhaken.

Ondersteuning

Als het gaat om ondersteuning, bieden beide plugins uitgebreide documentatie en handleidingen om je te helpen bij het gebruik van de verschillende functies en tools. RankMath biedt echter ook directe ondersteuning via chat en e-mail, terwijl Yoast alleen e-mailondersteuning biedt in de betaalde versie.

Conclusie

RankMath en Yoast zijn beide populaire en effectieve SEO-plugins die je kunnen helpen je website te optimaliseren voor zoekmachines. Beide plugins bieden vergelijkbare functies en tools, maar RankMath heeft enkele extra functies die niet beschikbaar zijn in Yoast, zoals geïntegreerde 404-monitoring en -beheer en verbinding met Google Trends. RankMath beweert ook een gebruiksvriendelijkere interface te hebben dan Yoast en biedt directe ondersteuning via chat en e-mail.

Als je op zoek bent naar een gratis SEO-plugin met meer geavanceerde functies, dan is RankMath een goede optie. Als je echter op zoek bent naar een meer gevestigde en betrouwbare optie met meer geavanceerde functies in de betaalde versie, dan is Yoast de betere keuze. Het is belangrijk om te onthouden dat de beste SEO-plugin voor jou afhangt van je specifieke behoeften en de grootte van je website.