april 19, 2024

Het optimaliseren van de URL van een artikel: waarom is het belangrijk en hoe doe je het?

Wanneer je een nieuw artikel publiceert op je website, is het belangrijk om niet alleen de inhoud te optimaliseren voor zoekmachines, maar ook de URL. De URL van een artikel is de link die je bezoekers gebruiken om rechtstreeks naar de pagina te gaan en kan ook een grote invloed hebben op de ranking van de pagina in zoekmachines. In dit artikel bespreken we waarom het optimaliseren van de URL belangrijk is en hoe je dit het beste kunt doen.

Waarom is het optimaliseren van de URL belangrijk?

 1. Duidelijkheid en relevantie Een duidelijke en relevante URL kan de gebruikerservaring verbeteren. Het moet de lezer een duidelijk beeld geven van wat er te verwachten valt op de pagina en waar het artikel over gaat. Het is belangrijk om de URL te maken die beschrijvend en relevant is, zodat het duidelijk maakt waar het artikel over gaat en wat de lezer kan verwachten.
 2. Crawlbaarheid en indexering De URL van een pagina speelt ook een belangrijke rol bij het crawlproces van zoekmachines. Een goed gestructureerde URL maakt het gemakkelijker voor zoekmachines om de pagina te crawlen en indexeren, wat de zichtbaarheid in de zoekresultaten kan vergroten. Door de URL te optimaliseren voor zoekmachines, kunnen ze sneller de relevantie van de pagina bepalen en deze hoger in de zoekresultaten weergeven.
 3. Click-through rate Een relevante en duidelijke URL kan ook de click-through rate (CTR) van een pagina verbeteren. Wanneer zoekresultaten worden weergegeven in zoekmachines, is de URL het eerste wat gebruikers zien en kan het bepalen of ze doorklikken naar de pagina of niet. Het optimaliseren van de URL kan de CTR verbeteren en daarmee ook het verkeer naar de pagina.

Hoe optimaliseer je de URL van een artikel?

 1. Kies de juiste structuur De structuur van de URL is een belangrijk aspect van de optimalisatie. Een goede structuur moet duidelijk en relevant zijn en de hiërarchie van de website weergeven. Een algemene structuur is om de domeinnaam te laten volgen door de categorie en vervolgens de titel van het artikel. Bijvoorbeeld: https://www.example.com/categorie/titel-van-het-artikel. Het is ook belangrijk om de URL kort en eenvoudig te houden, zodat deze gemakkelijk te onthouden en te delen is.
 2. Gebruik relevante zoekwoorden Het opnemen van relevante zoekwoorden in de URL kan ook helpen bij de ranking in zoekmachines. Het is belangrijk om zoekwoorden te gebruiken die relevant zijn voor het onderwerp van het artikel en die de zoekintentie van de gebruiker weergeven. Dit kan ook helpen om de CTR te verbeteren, omdat het voor de gebruiker duidelijk is wat hij of zij op de pagina kan vinden.
 3. Vermijd stopwoorden en overbodige informatie Stopwoorden en overbodige informatie kunnen de URL onnodig lang maken en de relevantie voor zoekmachines verminderen. Het is belangrijk om deze woorden en informatie te vermijden en de URL zo kort en duidelijk mogelijk te houden. Stopwoorden zijn woorden die geen betekenis hebben voor zoekmachines, zoals ‘de’, ‘een’ en ‘het’. Ze voegen geen waarde toe aan de URL en kunnen de leesbaarheid en relevantie verminderen.
 4. Gebruik streepjes in plaats van underscores Het is belangrijk om streepjes (-) te gebruiken in plaats van underscores (_) om woorden te scheiden in de URL. Zoekmachines herkennen streepjes als scheidingstekens, terwijl underscores gezien worden als onderdeel van hetzelfde woord. Het gebruik van streepjes kan daarom de leesbaarheid en relevantie van de URL verbeteren.
 5. Vermijd dubbele content in de URL Dubbele content in de URL kan problemen veroorzaken met de indexering van de pagina. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat elke URL uniek is en niet verwijst naar dezelfde pagina als een andere URL. Dubbele content kan ook leiden tot een vermindering van de relevantie en leesbaarheid van de URL.
 6. Gebruik alleen kleine letters Het is aan te raden om alleen kleine letters te gebruiken in de URL, omdat sommige servers hoofdletters anders behandelen dan kleine letters. Door alleen kleine letters te gebruiken, voorkom je problemen met de server en kan de URL gemakkelijker gelezen worden door gebruikers en zoekmachines.
 7. Als de inhoud van het artikel niet snel veroudert, kan het toevoegen van de datum in de URL het tegenovergestelde effect hebben en de relevantie verminderen. Het kan ook zorgen voor duplicate content als hetzelfde artikel wordt geüpdatet en opnieuw gepubliceerd met een nieuwe datum in de URL.
 8. Het is echter belangrijk om niet (te veel) categorieën toe te voegen aan de URL, omdat dit de URL onnodig lang kan maken en de gebruikerservaring kan verminderen. Het is beter om de categorieën relevant te houden en alleen de belangrijkste categorieën op te nemen in de URL.

Conclusie

Het optimaliseren van de URL van een artikel is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Een duidelijke, relevante en gestructureerde URL kan de gebruikerservaring verbeteren, de crawlbaarheid en indexering van de pagina vergroten en de click-through rate verhogen.

Door de juiste structuur te kiezen, relevante zoekwoorden te gebruiken, stopwoorden en overbodige informatie te vermijden, streepjes te gebruiken in plaats van underscores, dubbele content te vermijden en alleen kleine letters te gebruiken, kan de URL optimaal worden geoptimaliseerd voor zoekmachines en gebruikers. Door deze tips toe te passen, kun je de zichtbaarheid van je website vergroten en meer verkeer naar je pagina’s genereren.