juli 19, 2024

Vragen over bloggers; veelgestelde vragen en antwoorden

Het is alweer even geleden dat ik iets bloggerelateerds op de blog deel. Niet dat ik er niets over te zeggen heb, integendeel. Maar mijn doelgroep is breder dan alleen maar andere bloggers en richt zich voornamelijk op andere moeders.

Toch merk ik dat er over de hele linie gezien bepaalde ‘vooroordelen’ zijn en er zijn een aantal vragen die regelmatig terugkomen.

Vragen van andere bloggers zoals ‘Wat is mijn geheim’, maar ook van lezers die denken dat het geld zo uit de lucht komt vallen als blogger omdat ze een paar namen kennen waar dat inderdaad het geval lijkt te zijn.

Kan je daar geld mee verdienen dan?

Dit is nog wel een van de meestgestelde vragen en komt uit alle hoeken. Zowel van mensen die helemaal niets hebben met de online wereld, maar ook van andere online ondernemers zoals webshophouders of zelfs webbouwers.

Het is vaak nog heel onduidelijk dat en hoe je er geld mee kan verdienen. Al zijn veel bloggers daar gewoon heel open en transparant in.

Dat grote magazines en tijdschriften of kranten geld verdienen online is niet verrassend, maar als het gaat om bloggers wordt daar vaak toch een beetje makkelijk over gedacht ‘geld verdienen met stukjes schrijven’.

Was het maar zo, wil je echt (structureel) geld verdienen met bloggen en er een volledig inkomen uithalen moet je toch echt wel wat meer doen dan alleen leuke stukjes schrijven.

Dat is lekker makkelijk geld verdienen?

Het tegenovergestelde is ook het geval. Ja, absoluut. Je hoeft niets te doen en het geld stroomt binnen. Was het maar zo makkelijk.

Er zijn zo ontzettend veel bloggers. Dus wil je er echt geld mee verdienen zal je over doorzettingsvermogen moeten beschikken en je onderscheiden van de rest. Echt je eigen ding doen.

Als je er heel hard aan blijft trekken, jezelf blijft ontwikkelen en dit toepassen op je blog, kan je er inderdaad vrij ‘makkelijk’ geld mee verdienen. Programma’s zoals Linkpizza kunnen wel helpen.

Jij wil vast beroemd worden?

Natuurlijk, je hebt een blog en misschien een YouTubekanaal dus je kan niet wachten om op tv te komen.

Hoe vaak ik mailtjes of telefoontjes krijg variërend van of ik wil meedenken of een oproepje wil delen tot of ik wil meewerken aan een programma en ze thuis komen filmen. Bijvoorbeeld waar de relatie centraal staat en je op een tropische plek gaat werken aan je relatie.

Eeeh, ja ik heb kinderen en dat is een behoorlijke aanslag op je kinderen maar daar hoef ik niet voor op tv om aan te gaan werken…

Dat kan je wel voor je blog vragen?

Mensen gaan er vanuit dat bloggers volledig gesponsord worden als ze daarom vragen; interieur, kleding, vakanties, baby-uitzet en ga zo maar door.

Natuurlijk soms is het mooi meegenomen, maar je krijgt niet zomaar iets voor niets. Er hangen altijd wel voorwaarden aan vast.

Daarnaast is de blog geen uithangbord die van producten aan elkaar hangt. Ik heb liever dat merken mij benaderen met een voorstel dan andersom, en er dan ook voor betalen 😉

Maar je bent toch net op reis geweest?

Ja, we gaan veel op reis. Aan de ene kant heerlijk, je ziet veel van de wereld en veel nieuwe ervaringen, aan de andere kant soms ook heel erg pittig.

Doordeweeks is het gewoon school en moet er gewerkt worden, en in het weekend is er dan niet veel tijd om bij te komen of bijvoorbeeld heel saai de was te draaien.

Dat schiet er dan rustig bij in, want als je dan wel thuis bent moet er natuurlijk ook gewerkt worden en die persreizen leveren naast het standaardwerk extra werk op.

Wat is je geheim?

Als ik dat eens zou weten; wat mijn geheim is… Dan zou ik het verkopen en vast heel rijk mee worden.

Wat ik wel doe is heel hard werken (wat natuurlijk meer mensen doen), als een spons alle informatie opzuigen die ik kan vinden, zowel online als via seo-trainingen en vervolgens die (selectief) toe te passen. Dat betekent soms investeren in betaalde plug-ins of werk uitbesteden en hulp vragen.

De kracht zit hem denk ik in het feit dat ik een gepubliceerde blog als een soort zaadje zie.

Na het publiceren gaat hij groeien; de één groeit snel en komt al snel bovendrijven en de ander heeft wat meer aandacht nodig. Het houdt dus niet alleen op bij het publiceren, maar een groot deel van mijn tijd besteed ik aan de bestaande blogs.

Door daar nieuwe inzichten op toe te passen, wat heel basic kan zijn zoals het toepassen van kopjes wat ik in het begin niet deed en alleen maar enorme lappen tekst schreef, of het invullen van yoast plugin wat ik ook heel lang links heb laten liggen.

Groeien ook de huidige blogs en zorg ik daarmee voor een vaste basis aan bezoekers zonder dat ik hoef te blijven schrijven.

Welke vragen krijg jij wel eens als blogger?