juli 19, 2024

Wat zijn Slechte Backlinks?

Backlinks, of inbound links, zijn links van andere websites naar jouw website. Ze zijn een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) omdat zoekmachines zoals Google backlinks gebruiken om de autoriteit en relevantie van een website te bepalen. Websites met veel kwalitatieve backlinks hebben over het algemeen een hogere autoriteit en worden hoger gerangschikt in zoekresultaten.

Echter, niet alle backlinks zijn van goede kwaliteit. Sommige backlinks kunnen zelfs schadelijk zijn voor je website en je SEO-scores negatief beïnvloeden. Dit zijn slechte backlinks en in dit artikel zullen we bespreken wat ze zijn, waarom ze schadelijk zijn en hoe je ze kunt identificeren en verwijderen.

Wat maakt een Backlink ‘Slecht’?

Er zijn verschillende factoren die een backlink ‘slecht’ kunnen maken. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste factoren.

  • Onnatuurlijke Links; Links die niet op een natuurlijke manier tot stand zijn gekomen, worden beschouwd als onnatuurlijke links. Dit zijn bijvoorbeeld links die zijn gekocht, geruild of gegenereerd via spammy technieken zoals comment spamming of directory listings. Onnatuurlijke links zijn in strijd met de richtlijnen van Google en kunnen leiden tot een lagere ranking of zelfs een penalty voor jouw website.
  • Links van Schadelijke Websites; Links van schadelijke websites, zoals websites die malware of phishing-pagina’s hosten, kunnen schadelijk zijn voor jouw website. Als zoekmachines ontdekken dat jouw website in verband wordt gebracht met een schadelijke website, kan dit je SEO-scores negatief beïnvloeden en kan jouw website zelfs worden geblokkeerd.
  • Links van Websites met een Slechte Reputatie; Links van websites met een slechte reputatie, zoals spammy of illegale websites, kunnen jouw SEO-scores negatief beïnvloeden. Als zoekmachines ontdekken dat jouw website in verband wordt gebracht met een website met een slechte reputatie, kan dit jouw autoriteit en geloofwaardigheid aantasten.

Waarom zijn Slechte Backlinks Schadelijk?

Slechte backlinks kunnen schadelijk zijn voor jouw website en jouw SEO-scores negatief beïnvloeden. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste redenen waarom slechte backlinks schadelijk zijn.

Negatieve Impact op Autoriteit en Relevantie

Slechte backlinks kunnen leiden tot een lagere autoriteit en relevantie van jouw website. Dit komt omdat zoekmachines zoals Google backlinks gebruiken om de autoriteit en relevantie van een website te bepalen. Als jouw website in verband wordt gebracht met slechte backlinks, kan dit jouw autoriteit en relevantie aantasten.

Lagere Ranking in Zoekresultaten

Slechte backlinks kunnen leiden tot een lagere ranking van jouw website in zoekresultaten. Dit komt omdat zoekmachines zoals Google jouw website minder relevant en betrouwbaar kunnen vinden als deze in verband wordt gebracht met slechte backlinks. Dit kan leiden tot een lagere ranking van jouw website en minder verkeer naar jouw website.

Hoe Identificeer je Slechte Backlinks?

Het is belangrijk om te weten hoe je slechte backlinks kunt identificeren, zodat je ze kunt verwijderen en je SEO-scores kunt verbeteren. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste methoden om slechte backlinks te identificeren.

  • Gebruik van Google Search Console; Google Search Console is een gratis tool van Google waarmee je inzicht krijgt in hoe jouw website presteert in zoekresultaten en welke problemen er mogelijk zijn. Met deze tool kun je ook zien welke websites naar jouw website linken en welke pagina’s van jouw website het meest worden gelinkt. Dit geeft je een goed beeld van de kwaliteit van de backlinks die naar jouw website verwijzen.
  • Gebruik van Backlink Analysetools; Er zijn verschillende backlink analysetools beschikbaar waarmee je de backlinks van jouw website kunt analyseren. Deze tools kunnen je helpen om de kwaliteit van de backlinks te beoordelen en mogelijke slechte backlinks te identificeren. Enkele van de populaire backlink analysetools zijn Ahrefs, Majestic, Moz en SEMrush.
  • Analyse van Anchor; Texts Anchor texts zijn de woorden of zinnen waarmee de link naar jouw website is ingebed. Het is belangrijk om de anchor texts van de backlinks naar jouw website te analyseren om te zien of ze relevant zijn voor jouw website en of ze mogelijk zijn gemanipuleerd. Als de anchor texts niet relevant zijn voor jouw website of als ze zijn gemanipuleerd, kan dit wijzen op slechte backlinks.
  • Analyse van Backlink Bronnen; Het is ook belangrijk om de bronnen van de backlinks naar jouw website te analyseren. Als de bronnen van de backlinks niet relevant zijn voor jouw website of als ze afkomstig zijn van websites met een slechte reputatie, kan dit wijzen op slechte backlinks.

Hoe Verwijder je Slechte Backlinks?

Als je slechte backlinks hebt geïdentificeerd, is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te verwijderen. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste methoden om slechte backlinks te verwijderen.

  • Verwijdering van de Backlink; De meest effectieve manier om een slechte backlink te verwijderen, is door contact op te nemen met de eigenaar van de website en te vragen of de backlink kan worden verwijderd. Dit kan via e-mail of via het contactformulier op de website. Als je geen reactie krijgt of als de eigenaar weigert de backlink te verwijderen, kun je dit melden bij Google via de Disavow Tool.
  • Gebruik van Disavow Tool; De Disavow Tool is een gratis tool van Google waarmee je slechte backlinks kunt melden en aangeven dat je deze niet wilt meenemen in de ranking van jouw website. Dit zorgt ervoor dat de slechte backlinks geen negatieve invloed hebben op jouw SEO-scores.
  • Gebruik van een Backlink Monitoring; Tool Het is belangrijk om jouw backlinks regelmatig te monitoren om te zien of er nieuwe slechte backlinks zijn ontstaan. Dit kan worden gedaan met behulp van een backlink monitoring tool, zoals Ahrefs of SEMrush. Deze tools geven je een waarschuwing wanneer er nieuwe backlinks naar jouw website zijn gemaakt, zodat je deze snel kunt analyseren en eventueel kunt verwijderen.

Conclusie

Slechte backlinks kunnen schadelijk zijn voor de SEO van jouw website en het is daarom belangrijk om ze zo snel mogelijk te identificeren en te verwijderen.

Het gebruik van Google Search Console en backlink analysetools kan je helpen om slechte backlinks te identificeren, terwijl het verwijderen van de backlink, het gebruik van de Disavow Tool en het monitoren van jouw backlinks je kunnen helpen om slechte backlinks te verwijderen en te voorkomen dat er nieuwe ontstaan. Door deze stappen te volgen, kun je jouw SEO-scores verbeteren en jouw website beter laten presteren in zoekresultaten.