april 19, 2024

Wel of geen datum bij je blog: wat is het beste?

Een veelvoorkomende vraag onder bloggers is of het verstandig is om een datum bij je blogposts te vermelden of niet. Sommige bloggers zijn van mening dat het belangrijk is om de datum te vermelden, terwijl anderen juist vinden dat het beter is om geen datum te gebruiken. In dit artikel zullen we ingaan op de voor- en nadelen van beide opties en helpen we je bij het maken van de juiste keuze voor jouw blog.

Wel een datum bij je blog: de voordelen

  1. Betrouwbaarheid

Door de datum bij je blogpost te vermelden, laat je zien dat je blog actueel is en dat je de inhoud regelmatig bijwerkt. Hierdoor kunnen lezers erop vertrouwen dat de informatie die ze lezen nog steeds relevant en up-to-date is.

  1. SEO

Zoekmachines houden van recente en relevante content. Door de datum bij je blogpost te vermelden, geef je zoekmachines een signaal dat je blog actief en up-to-date is. Dit kan bijdragen aan een betere positie in de zoekresultaten.

  1. Structuur

Een duidelijke structuur is belangrijk voor een goede gebruikerservaring. Door de datum bij je blogpost te vermelden, geef je lezers een duidelijk overzicht van de chronologische volgorde van je blogposts. Zo kunnen ze makkelijk navigeren door je archief en oudere posts terugvinden.

Geen datum bij je blog: de voordelen

  1. Tijdloos

Door geen datum bij je blogpost te vermelden, maak je je content tijdloos. Hierdoor kan de inhoud ook in de toekomst nog steeds relevant zijn en gelezen worden. Dit kan vooral handig zijn voor evergreen content, waarbij de informatie niet verouderd.

  1. Meer delen

Als er geen datum bij je blogpost vermeld staat, kunnen lezers niet direct zien hoe oud de informatie is. Hierdoor zijn ze eerder geneigd om de post te delen op social media of andere kanalen, omdat ze niet bang hoeven te zijn dat ze oude informatie verspreiden.

  1. Focus op inhoud

Door geen datum bij je blogpost te vermelden, ligt de focus meer op de inhoud van de post zelf. Hierdoor kunnen lezers zich meer richten op de informatie en minder afgeleid worden door de datum of andere informatie.

Wat is de beste keuze?

Uiteindelijk hangt de keuze of je wel of geen datum bij je blogpost vermeldt, af van je eigen doelen en prioriteiten. Als je bijvoorbeeld een blog hebt over het laatste nieuws, dan is het verstandig om de datum wel te vermelden. Zo weten lezers direct hoe recent het nieuws is.

Als je echter evergreen content produceert, dan kan het juist handig zijn om geen datum bij je blogpost te vermelden. Hierdoor blijft de inhoud tijdloos en relevant, ongeacht wanneer de post is gepubliceerd.

Het is ook mogelijk om een tussenweg te kiezen en de datum bijvoorbeeld alleen bij de introductie van de post te vermelden, of in de URL van de post. Zo kunnen zoekmachines de datum nog steeds herkennen, maar wordt deze niet direct aan de lezer gepresenteerd.

Het is belangrijk om te bedenken wat de beste keuze is voor jouw doelgroep. Als jouw lezers veel waarde hechten aan actualiteit, dan is het vermelden van de datum belangrijk. Als jouw lezers echter vooral geïnteresseerd zijn in de inhoud van de post zelf, dan kan het juist beter zijn om geen datum te gebruiken.

Daarnaast is het ook goed om te kijken naar wat voor jouw als blogger het meest praktisch is. Het bijhouden van een duidelijke structuur en het up-to-date houden van je blog kan veel tijd en energie kosten. Als je weinig tijd hebt, dan kan het handiger zijn om geen datum te gebruiken, zodat je je kunt focussen op de inhoud van je blog.

Conclusie

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of het verstandig is om wel of geen datum bij je blogpost te vermelden. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en het is belangrijk om te kijken naar wat het beste past bij jouw blog en doelgroep. Als je een blog hebt dat zich richt op actualiteit, dan is het vermelden van de datum belangrijk. Als je echter evergreen content produceert, dan kan het juist handig zijn om geen datum bij je blogpost te vermelden. Het belangrijkste is dat je een keuze maakt die past bij jouw doelen en prioriteiten als blogger.