juni 21, 2024
Welke zoekmachines zijn er?
SEO

Welke zoekmachines zijn er?

Als je op zoek bent naar informatie op het internet, is de kans groot dat je een zoekmachine gebruikt. Een zoekmachine is een online tool waarmee je specifieke informatie op het internet kunt vinden door het invoeren van zoekwoorden of zinnen. Google is waarschijnlijk de bekendste zoekmachine, maar er zijn ook andere zoekmachines die je kunt gebruiken. In dit artikel bespreken we de verschillende zoekmachines die er zijn.

Google

Google is de meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Het werd in 1998 opgericht door Larry Page en Sergey Brin. Google heeft een marktaandeel van ongeveer 92% in Nederland en staat bekend om zijn eenvoudige en accurate zoekresultaten. Google biedt ook aanvullende diensten zoals Google Maps, Google Drive en Google Analytics.

Bing

Bing is de op één na grootste zoekmachine ter wereld. Het werd in 2009 gelanceerd door Microsoft als opvolger van MSN Search. Bing heeft een marktaandeel van ongeveer 4% in Nederland. Bing biedt ook aanvullende diensten, zoals Bing Maps en Bing Ads.

Yahoo!

Yahoo! is een zoekmachine die oorspronkelijk in 1994 werd gelanceerd als een webdirectory. In 2002 werd Yahoo! een zoekmachine en begon het gebruik te maken van een eigen zoekalgoritme. Yahoo! heeft een marktaandeel van minder dan 1% in Nederland en is vooral populair in de Verenigde Staten. Yahoo! biedt ook aanvullende diensten, zoals Yahoo! Mail en Yahoo! Finance.

DuckDuckGo

DuckDuckGo is een zoekmachine die zich richt op privacy en geen persoonlijke informatie verzamelt. Het werd in 2008 opgericht door Gabriel Weinberg. DuckDuckGo heeft een marktaandeel van minder dan 1% in Nederland, maar heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege de nadruk op privacy. DuckDuckGo biedt ook aanvullende diensten, zoals DuckDuckGo Privacy Essentials.

Yandex

Yandex is een zoekmachine die voornamelijk populair is in Rusland. Het werd in 1997 gelanceerd en heeft een marktaandeel van ongeveer 60% in Rusland. Yandex biedt ook aanvullende diensten, zoals Yandex Maps en Yandex Money.

Baidu

Baidu is de grootste zoekmachine van China en heeft een marktaandeel van ongeveer 70% in China. Het werd in 2000 opgericht door Robin Li. Baidu biedt ook aanvullende diensten, zoals Baidu Maps en Baidu Baike.

WolframAlpha

WolframAlpha is een zoekmachine die zich richt op het beantwoorden van vragen en het leveren van feitelijke informatie. Het werd in 2009 gelanceerd door Wolfram Research. WolframAlpha heeft een marktaandeel van minder dan 1% in Nederland en is vooral populair onder wetenschappers en onderzoekers.

Ask.com

Ask.com, voorheen bekend als Ask Jeeves, is een zoekmachine die zich richt op het beantwoorden van vragen. Het werd in 1996 opgericht door Garrett Gruener en David Warthenberg. Ask.com heeft een marktaandeel van minder dan 1% in Nederland en is vooral populair in de Verenigde Staten. Ask.com biedt ook aanvullende diensten, zoals Ask.fm en Ask Kids.

Gibiru

Gibiru is een zoekmachine die zich richt op privacy en censuurvrij zoeken. Het werd in 2009 opgericht door de internetondernemer Stephen E Arnold. Gibiru heeft een marktaandeel van minder dan 1% in Nederland, maar richt zich op gebruikers die op zoek zijn naar privacy en vrijheid van censuur. Gibiru biedt ook aanvullende diensten, zoals Gibiru Proxy.

Qwant

Qwant is een zoekmachine die zich richt op privacy en het vermijden van persoonlijke informatie. Het werd in 2013 opgericht door Jean-Manuel Rozan en Eric Leandri. Qwant heeft een marktaandeel van minder dan 1% in Nederland, maar heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege de nadruk op privacy. Qwant biedt ook aanvullende diensten, zoals Qwant Maps en Qwant Junior.

Startpage

Startpage is een zoekmachine die zich richt op privacy en geen persoonlijke informatie verzamelt. Het werd in 1998 opgericht door David Bodnick en Ixquick. Startpage heeft een marktaandeel van minder dan 1% in Nederland, maar heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege de nadruk op privacy. Startpage biedt ook aanvullende diensten, zoals Startmail en Startpage News.

Conclusie

Er zijn tal van zoekmachines beschikbaar om te gebruiken bij het zoeken naar informatie op het internet. Google blijft de meest populaire zoekmachine ter wereld, maar er zijn andere zoekmachines die zich richten op privacy, het beantwoorden van vragen, of andere niche-toepassingen. Het is altijd een goed idee om verschillende zoekmachines te gebruiken om de meest nauwkeurige en relevante resultaten te krijgen voor jouw zoekopdracht.