mei 26, 2024

WooCommerce plugin; voor webshop in wordpress

WooCommerce is een van de populairste e-commerce platforms ter wereld, en is gebouwd als een WordPress plugin. Het heeft de mogelijkheid om webwinkels te creëren die zowel gemakkelijk te gebruiken als uitgebreid zijn, en dit alles met behulp van een intuïtieve interface en een groot aantal functies. In dit artikel zullen we de WooCommerce plugin in detail bespreken en kijken naar de functies die het zo populair hebben gemaakt.

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is een gratis plugin die werkt met WordPress om je de mogelijkheid te geven om een webwinkel te creëren en te beheren. Het biedt een scala aan functies die zijn ontworpen om zowel beginners als gevorderde gebruikers te helpen bij het opzetten en beheren van hun online winkels.

Het biedt de mogelijkheid om te verkopen wat je maar wilt, inclusief fysieke producten, digitale producten, abonnementen en zelfs boekingen. WooCommerce werkt met verschillende betaalmethoden, inclusief creditcardbetalingen, PayPal en bankoverschrijvingen.

Functies van WooCommerce

WooCommerce biedt een groot aantal functies die zijn ontworpen om het beheren van een webwinkel zo gemakkelijk en soepel mogelijk te maken. Enkele van de belangrijkste functies zijn:

 1. Gebruiksvriendelijke interface: WooCommerce is gebouwd met een intuïtieve interface, waardoor het voor iedereen gemakkelijk is om het te gebruiken, zelfs zonder enige technische kennis.
 2. Veelzijdige productondersteuning: WooCommerce ondersteunt een breed scala aan producttypen, waaronder fysieke producten, digitale producten, abonnementen en boekingen.
 3. Talrijke betalingsopties: WooCommerce biedt verschillende betaalmethoden, waaronder creditcardbetalingen, PayPal en bankoverschrijvingen, waardoor het voor klanten gemakkelijk is om hun aankopen af te ronden.
 4. Uitgebreide rapportagemogelijkheden: WooCommerce biedt uitgebreide rapportagemogelijkheden, waarmee je de prestaties van je webwinkel in de gaten kunt houden en waardevolle inzichten kunt krijgen in het gedrag van je klanten.
 5. Flexibele verzendopties: WooCommerce biedt tal van verzendopties, inclusief gratis verzending, verzending op gewicht en verzending op basis van de bestemming.
 6. Veelzijdige integraties: WooCommerce biedt integraties met tal van andere platforms, waaronder Mailchimp, Google Analytics en Facebook.

Hoe installeer je WooCommerce?

WooCommerce is gemakkelijk te installeren en te gebruiken. Hieronder staan de stappen die je moet volgen om het te installeren:

 1. Download de WooCommerce plugin van de WordPress plugin directory.
 2. Ga naar je WordPress-dashboard en klik op ‘Plugins’ en vervolgens op ‘Nieuwe plugin’.
 3. Klik op ‘Upload plugin’ en selecteer het zip-bestand van de WooCommerce plugin dat je hebt gedownload.
 4. Klik op ‘Installeren’ en wacht tot de installatie is voltooid.
 5. Klik op ‘Activeren’ om de plugin te activeren.

Nadat je WooCommerce hebt geïnstalleerd en geactiveerd, kun je beginnen met het opzetten van je webwinkel door verschillende instellingen te configureren, zoals betalings- en verzendopties, belastingen, producten en categorieën.

Het is belangrijk om op te merken dat het gebruik van WooCommerce enige technische kennis vereist, met name bij het configureren van betalings- en verzendopties. Als je niet zeker weet hoe je dit moet doen, is het een goed idee om een professional in te huren om je te helpen.

WooCommerce-thema’s

Een van de voordelen van het gebruik van WooCommerce is dat het compatibel is met tal van WordPress-thema’s. Dit betekent dat je de look en feel van je webwinkel kunt aanpassen aan je merk en producten.

Er zijn tal van gratis en premium WooCommerce-thema’s beschikbaar, die variëren van eenvoudige tot complexe ontwerpen. Het is belangrijk om een thema te kiezen dat past bij je merk en producten, en dat is geoptimaliseerd voor snelheid en gebruiksgemak.

Enkele populaire gratis WooCommerce-thema’s zijn Astra, Storefront en OceanWP. Als je op zoek bent naar een premium WooCommerce-thema, kun je overwegen om te investeren in een thema zoals Divi, Avada of Flatsome.

WooCommerce-extensies

Een van de grootste voordelen van WooCommerce is de mogelijkheid om het uit te breiden met behulp van extensies. Deze extensies bieden extra functies en functionaliteit die niet standaard beschikbaar zijn in de WooCommerce-plugin.

Er zijn honderden gratis en premium WooCommerce-extensies beschikbaar, waarmee je de functies en prestaties van je webwinkel kunt verbeteren. Enkele populaire WooCommerce-extensies zijn:

 • WooCommerce Subscriptions: Hiermee kun je abonnementen verkopen op je producten en diensten.
 • WooCommerce Bookings: Hiermee kun je boekingen en afspraken plannen en beheren.
 • WooCommerce Product Add-ons: Hiermee kun je extra opties en functies toevoegen aan je producten, zoals kleuren, maten en materialen.
 • WooCommerce Payment Gateways: Hiermee kun je extra betaalmethoden toevoegen aan je webwinkel, zoals Stripe, Amazon Pay en Apple Pay.
 • WooCommerce Memberships: Hiermee kun je een lidmaatschapsprogramma creëren en beheren voor je klanten.

Conclusie

WooCommerce is een uitstekende oplossing voor iedereen die op zoek is naar een gebruiksvriendelijke en uitgebreide webwinkelplatform. Met zijn intuïtieve interface, tal van functies, en flexibiliteit in producten en betalings- en verzendopties, biedt het alles wat je nodig hebt om een succesvolle webwinkel te runnen.

Door het gebruik van WooCommerce-thema’s en -extensies, kun je je webwinkel aanpassen en verbeteren om de beste ervaring te bieden aan je klanten. Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van WooCommerce enige technische kennis vereist,